Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii care se întorc din străinătate și se angajează ar putea primi 50% din salariu de la stat – proiect

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care se întorc din străinătate și se angajează ar putea primi 50% din salariu de la stat – proiect

Potrivit datelor recensământului din 2022, aproape 6 milioane de români locuiesc sau lucrează în străinătate, iar estimările neoficiale indică un număr și mai mare, în jurul a 9,7 milioane. Migrația din România a fost intensă în perioada 2005-2011, majoritatea optând pentru țările europene în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, se spune în expunerea de motive a noii inițiative legislative.

Un studiu recent a arătat că unul din patru români plecați în străinătate își propune să se întoarcă în țară, dacă ar găsi condiții favorabile, incluzând salarii atractive, servicii medicale de calitate și o administrație eficientă. Pandemia de Covid-19 a determinat întoarcerea a aproximativ 1 milion de români în țară.

România se confruntă cu o lipsă tot mai accentuată de forță de muncă, iar angajatorii recurg tot mai mult la lucrători din afara spațiului comunitar pentru a-și continua afacerile.

Citește și: Românii care se află în străinătate își vor putea schimba pașaportul fără să se deplaseze în țară

Inițiatorii noii legi propun măsuri pentru stimularea întoarcerii românilor în țară, printre care acoperirea unei părți din salariu pentru cei care se angajează în România. Conform documentului care se află la comisiile de specialitate din Senat, în primul an de contract, persoanele nou angajate ar urma să primească 50% din salariu, dar nu mai mult de 3000 lei lunar, iar în al doilea an, 25% din salariu, dar nu mai mult de 2000 lei lunar. Aceste stimulente ar avea rolul de a facilita integrarea persoanelor care revin în România după perioade de muncă în alte state.

Aceste măsuri au scopul de a stimula întoarcerea și reținerea românilor în țară, având un impact pozitiv atât asupra declinului demografic cât și asupra economiei românești. Estimările indică un impact financiar de aproximativ 108 milioane lei în primul an și 72 milioane lei în al doilea an, iar sursele de finanțare propuse includ bugetul asigurărilor pentru șomaj și fonduri europene.

Aceste propuneri ar putea contribui la contracararea deficitului de forță de muncă și la întărirea economiei, oferind în același timp românilor din diaspora perspective atractive pentru revenirea în țară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea