Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Românii care au lucrat în SUA vor putea cumula perioadele de muncă pentru pensie

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Românii care au lucrat în SUA vor putea cumula perioadele de muncă pentru pensie

Senatul României a adoptat, astăzi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii, semnat la București la 23 martie 2023.

Acordul prevede principiul egalității de tratament între persoane care domiciliază pe teritoriul unuia dintre statele semnatare și cetăţenii celuilalt stat semnatar în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii și plata acestora.

De asemenea, se prevede principiul exportului pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse aspecte referitoare la stabilirea legislației aplicabile de securitate socială, respectiv legislația privind contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care își desfășoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat semnatar este supusă, în ceea ce privește angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat semnatar, indiferent de locul unde persoana își are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului.

Acordul stabilește o serie de reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajați sau lucrătorii independenți, dar și reguli de calcul al pensiilor, măsuri administrative și cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluționarea diferențelor, durata și intrarea în vigoare.

Citește și: Vizele pentru SUA, ELIMINATE din 2025: Anunțul premierului Ciolacu

În ceea ce privește stabilirea pensiilor este prevăzut și cazul în care o persoană nu îndeplinește condițiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare, calculul pensiilor bazându-se pe principiul „pro rata temporis” proporțional cu contribuțiile în sistemul național.

Ratificarea acordului va permite cetățenilor români și americani care au lucrat sau lucrează în ambele țări să beneficieze de drepturile de pensie în conformitate cu legislația fiecărui stat semnatar.

Proiectul de lege va fi trimis Camerei Deputaților, care este cameră decizională în acest caz.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană.

Bogdan Ilea

Publicat

în

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care administrează proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să extindă licența de exploatare a zonei auro-argintifere pentru un termen suplimentar de cinci ani. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea