Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România riscă să rămână fără fonduri europene! Germania cere sancțiuni pentru statele UE care resping cotele de refugiați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România, Ungaria, Cehia și Slovacia s-au opus, luni seară, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, impunerii de cote obligatorii de refugiați pentru statele membre iar ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a declarat că statele care nu acceptă decizia Comisiei Europene ar trebui să fie sancționate. În acest sens, oficialul german a amintit că țările care resping schema de relocare propusă sunt beneficiare de fonduri structurale.

iohannis„Cred că trebuie să vorbim despre mijloace de presiune”, a declarat el la postul de televiziune german ZDF. Țările care refuză repartizarea refugiaților stabilită conform cotelor ‘sunt țări care primesc numeroase fonduri structurale”, a insistat el, considerând că ”ar fi drept să primească mai puține mijloace financiare”.

„Cred, prin urmare, că trebuie să discutăm despre modalități de exercitare a presiunii”, a spus Maiziere într-un interviu pentru ZDF.

Miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI), reuniţi luni la Bruxelles, nu au reuşit să adopte o decizie privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiaţi, în urma opoziţiei ferme a Ungariei, României, Cehiei şi Slovaciei, însă o nouă reuniune va avea loc la 8 octombrie.

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a prezidat reuniunea de luni, a declarat presei că „nu toată lumea este la bord”, relatează publicaţia electronică EUObserver. Pe lângă opoziţia fermă a Ungariei, României, Cehiei şi Slovaciei, Polonia ar avea o poziţie ezitantă, potrivit unei surse europene, în timp ce Letonia, care nu a trimis un ministru la reuniune, ar fi de asemenea împotrivă.

Concluziile reuniunii, redactate de preşedinţia luxemburgheză a UE, arată că „toate statele membre îşi confirmă disponibilitatea de a participa” la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, însă potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalţi miniştri că „disponibilitate” înseamnă „voluntar”.

Asselborn a afirmat însă că „este prea devreme pentru a adopta o decizie astăzi (luni-n.r.)” despre cum pot fi ajutate miile de persoane care îşi riscă vieţile pentru a ajunge în Uniunea Europeană. El a precizat că planul Comisiei este „o bază pentru un acord” care urmează să fie adoptat în octombrie. „Procedurile trebuie respectate”, a subliniat el.

Următorul pas este demararea discuţiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezintă statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formală să poată fi luată la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie. Dar o altă reuniune a miniştrilor ar putea fi convocată până la sfârşitul lunii, în urma deciziilor luate de câteva state membre pentru a limita fluxul de imigranţi la frontiere. (Z.U.)

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea