Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

România, cele mai mari impozite și cea mai scăzută putere de cumpărare, din Uniunea Europeană. Explicațiile unui economist român

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
România, cele mai mari impozite și cea mai scăzută putere de cumpărare, din Uniunea Europeană. Explicațiile unui economist român

România rămâne la coada clasamentului Uniunii Europene din punctul de vedere al salariului mediu, puțin peste 3.500 de lei, dar și a puterii de cumpărare.

În acelaşi timp, suntem fruntaşi la impozite pe salarii de peste 40% din salariul brut, față de alte țări unde taxele sunt şi de 10%.

Potrivit Inspecţiei Muncii, anul trecut 1,2 milioane de români au încasat salariul minim pe economie, adică 2.300 RON brut. O parte au primit în plus bonusuri sau sporuri, cum sunt în general angajaţii din industria ospitalităţii.

Bogdan Găvan, profesor de economie: „În România avem o proporţie mare a salariaţilor care câştigă salariul minim, pentru că avem o inegalitate a salariilor pronunţată, mai mare decât media europeană. Lipsa capitalului îşi pune amprenta pe salariile mici din numeroase domenii, industria textilă, Horeca, cei care folosesc intensiv forţa de muncă.”

De departe, cei mai mulţi angajaţi, peste 4 milioane, sunt cei cu un salariu de mijloc cuprins între 2.300 şi 9.000 de lei brut.

Iar la categoria peste 10.000 de lei brut, apar aproape 273.000 de români. În ambele tabere sunt mai mulţi oameni faţă de 2019.

Dacă înainte de pandemie cântăreau greu bonusurile şi primele, acum oamenii pun accent pe salariul din cartea de muncă, spun specialiştii în resurse umane.

Aida Chivu, specialist în resurse umane: „Având în vedere instabilitatea în care trăim, în România, ca şi în alte ţări, oamenii se uită din ce în ce mai mult la venitul de pe cartea de muncă, adică care este suma finală care mie îmi revine. Deja tichetele de masă nu mai reprezintă un avantaj, oamenii le integrează în venitul obişnuit sau într-un lucru obişnuit.”

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea