Rămâi conectat

Actualitate

România, cel mai mare procent de proprietari de locuințe. Mai puţin de 1% dintre români stau în casă luată cu credit de la bancă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România are cel mai mare procent de proprietari de locuinţe dintre toate statele Uniunii Europene. Aceasta nu este neapărat o noutate, dar inedită este ponderea românilor care şi-au cumpărat locuinţa pe credit.

96% din locuitorii României deţin în proprietate locuinţele în care stau, acesta fiind cel mai mare procent din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Media la nivel european este de doar 69%, conform aceloraşi date.

Statistica nu este de natură să suprindă şi este specifică într-un fel fostelor state comuniste. Procente mari, de aproape 90%, se mai înregistrează în Lituania, Croaţia, Croaţia şi Slovacia şi de peste 80% în Polonia, Bulgaria, Estonia, Malta şi Letonia. La polul opus, sunt Austria şi Germania, unde puţin peste jumătate din populaţie trăieşte în locuinţe proprietate personală.

Statistica estre valabilă pentru anul 2016 şi mai conţine un lucru interesant: ponderea celor care au contractat credite pentru locuinţa în care stau. Pentru România, în condiţiile în care se tot vorbeşte despre boom-ul creditării ipotecare, sau despre progranul guvernamental „Prima Casă”, statistica europeană arată că mai puţin de 1% populaţia României locuieşte în locuinţa proprietate personală cumpărată cu credit.

Aşadar, imensa majoritate a proprietarilor de locuinţe din România fie le-au dobândit/construit folosind bani cash sau prin alte metode (moşteniri, donaţii), fie au beneficiat de legea de la începutul anilor ’90 prin care toţi chiriaşii din apartamentele construite de stat în perioada comunistă au putut să cumpere locuinţa la un preţ pe care creşterea salariilor de după Revoluţie l-a făcut modic, pentru că el nu a fost ajustat cu inflaţia.

Exceptând Croaţia, unde Eurostat are trecută cifra zero la acest indicator şi câteva state care nu raportează această cifră, procentul de 0,9% din România este cel mai mic din Europa. Evident, procente mici se înregistrează şi celelalte state foste comuniste, dar nu ca în România. În Bulgaria este de 2,6%, în Cehia de 19,4%, procent similiar cu cel din Estonia, în Croaţia de 5,8%, în Letonia şi Lituania de circa 10% şi în Ungaria de 16%.

În acest moment, soldul total al creditelor acordate populaţiei este de 63 de miliarde de lei, conform datelor BNR pentru luna august 2017.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea