România are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa, preţul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro – STUDIU

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

România are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa, competiția ieftinind biletele. Preţul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro, semnificativ sub nivelul din alte state, în timp ce preţurile călătoriilor cu trenul sau cu autobuzul din România sunt uşor sub media europeană, arată un studiu publicat luni de compania online germană de călătorii GoEuro.

Studiul include date privind preţurile călătoriilor din 40 de state europene, însă în 16 dintre acestea nu există zboruri interne şi nu există preţuri disponibile.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Potrivit studiului, după România, în clasamentul celor mai ieftine ţări în privinţa călătoriilor interne cu avionul urmează Portugalia, cu 8,01 euro/100 km, Rusia (8,49 euro), Turcia (8,62 euro) şi Spania (12 euro).

„România urcă pe prima poziţie în rândul ţărilor din Europa în care călătoria cu avionul costă cel mai puţin, cu puţin peste 7 euro pentru 100 km. (…) Un zbor intern mediu, de exemplu între Bucureşti şi Cluj-Napoca, costă rareori peste 30 euro“, se arată în studiu.

Blue Air, al treilea jucător de pe piaţa românească a transportului aerian de pasageri, după Wizz Air şi Tarom, a demarat curse interne în iunie, atacând poziţia Tarom, care a avut monopol pe zborurile din interiorul României până vara aceasta.

Compania operează patru zboruri pe săptămână  pe ruta Bucureşti – Cluj-Napoca, dar a anunţat că va tripla numărul de zboruri pe această rută începând din octombrie. În plus, Blue Air lansează din octombrie zboruri între Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara.
Biletele de avion Blue Air sunt disponibile la tarife începând de la 89,99 lei, TVA si taxe incluse, dar cu locuri limitate.

O altă companie aeriană low-cost, Wizz Air, a lansat din iulie prima cursă pe ruta Bucureşti-Cluj, considerată de specialişti cea mai profitabilă din România.

Apariţia competiţiei a forţat şi operaorul de stat Tarom să scadă preţurile pe cursele interne. Pe cursa Bucureşti-Cluj, Tarom a anunţat încă din primăvară preţuri de la 40 euro pentru un bilet dus-întors.

Din septembrie, un alt operator aerian low cost, Ryanair, operează curse Bucureşti-Timişoara la preţuri care încep de la 8 euro.

În privinţa altor tipuri de transport, România este o ţară mai puţin ieftină, arată studiul GoEuro. Pentru transportul cu trenul, preţul mediu este de 4,56 euro/100 km, ceea ce plasează România pe locul 23, adică la mijlocul clasamentului european.

Cele mai mici preţuri la transportul feroviar de călători sunt în Ucraina (1,56 euro/100 km), Belarus (1,59 euro), Turcia (2,54 euro), Republica Moldova (2,72 euro) şi Bulgaria (2,84 euro).

În privinţa transportului au autobuzul pe rute interne, preţul mediu de 4,63 euro/100 km plasează România pe locul al 27-lea în Europa.

În clasamentul general al preţurilor, care ţine cont de toate modurile de transport, România se situează pe locul 29 din 40 de ţări, cu un preţ mediu de 5,44 euro/100 km.

După preţurile călătoriilor interne, România este mai scumpă decât Bosnia-Herţegovina, Rusia, Estonia, Serbia, Lituania, Macedonia, Letonia, Cipru, Albania, Moldova şi Belarus, mai arată studiul citat.

Sursa Adevarulfinanciar.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419