Rămâi conectat

Actualitate

România, al treilea cel mai mare tarif la energie electrică din Europa. Topul țărilor cu cel mai mic preț

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, al treilea cel mai mare tarif la energie electrică din Europa. Topul țărilor cu cel mai mic preț

România înregistrează al treilea cel mai mare preț pentru energia cu livrare astăzi, din Europa, 516 euro pe Megawatt.

Plătim de două ori mai mult ca polonezii și de aproape 3 ori și jumătate mai mult decât spaniolii și portughezii, țări care au plafonat însă prețul la electricitate. Gazele naturale, al căror preț a explodat, pur și simplu, pe platformele de tranzacționare, atingând, în cursul zilei de marți 2300 de dolari/1000 de metri cubi, scumpesc energia. Mai trebuie avut în vedere și faptul că nici ieri și nici astăzi nu a bătut vântul, condiții în care turbinele eoliene nu prea funcționează. Statele unde curentul este mai ieftin au un aport mare al eolianelor și forovoltaicelor în producția de energie.

Pentru energia care a fost tranzacționată ieri cu livrare astăzi – este așa-numita energie tranzacționată pe piața SPOT – România are al treilea cel mai mare preț din Europa, potrivit Digi24. Primul loc este ocupat de Franța cu 529,6 euro/ MWh. Prețul în România este de 516,3 euro/ MWh. Un preț mai mare este și în Italia – 518,3 euro/ MWh. Sunt prețuri mari în zona României. Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Slovenia au prețuri între 480 și 500 de euro/ MWh.

Producția de energie electrică la ora 11.20 (6296 MW):

-27,3% – Hidro – 1.719 MW

-21,19% – Hidrocarburi (centrale pe gaz) – 1.334 MW

-21,17% – Nuclear – 1.333 MW

-17,82% – Cărbune – 1.122 MW

-9,94% – Fotovoltaic – 626 MW

-1,57% – Eolian – 99 MW

-1% – Biomasă – 63 MW

Prețul gazului, materie folosită pentru producția de energie electrică, a crescut în ultimul an, în contextul războiului din Ucraina și discuțiile dintre Europa și Rusia cu privire la livrările de gaze, decizia Comisiei Europene de a-și reduce importurile de gaze rusești sau jocul pe care îl face Moscova de a ține presiune pe Europa umblând la robinetul de gaz.

Chiar dacă România este producătoare de gaz, prețul este unul de pe piața internațională. Suntem legați la celelalte state, prin urmare plătim prețuri similare. Gazul este cel mai scump combustibil folosit pentru producția de energie electrică.

Topul țărilor cu cel mai mic preț al energiei cu livrare astăzi:

– Suedia…42,8 euro/MWh

– Finlanda…83,2 euro/MWh

– Portugalia…148,2 euro/MWh

– Spania…148,2 euro/MWh

– Norvegia…148,4 euro/MWh

– Estonia…154,5 euro/MWh

– Danemarca…188,4 euro/MWh

– Lituania…241,9 euro/MWh

– Letonia…241,9 euro/MWh

– Polonia…235,5 euro/MWh

Cine va fi trebui să consume mai puțin gaz

România nu va avea probleme cu gazele iarna următoare dau asigurări reprezentanții Guvernului. Cu toate acestea, nu este exclus ca anumite sectoare să reducă acest consum după decizia luată la nivelul Uniunii Europene. Guvernanții au recomandări și pentru populație.

Recomandarea autorităților este să economisim, să folosim mai puțin curent și mai puțin gaz. Cel puțin asta spun reprezentanții Guvernului. Este doar cu titlu de recomandare și, spun ei, că nu ar deveni o obligație, cel puțin nu pentru populația civilă, nici în situația în care la nivelul Uniunii Europene va fi dat un nivel de alertă, în situația în care Rusia va întrerupe complet livrarea cu gaze către Uniunea Europeană.

Cui se va aplica această măsură? Cel mai probabil instituțiilor publice? Este o propunere mai veche a Comisiei Europene, dar și altor sectoare industriale. Reprezentanții Guvernului spuneau că sunt în discuții cu acestea. Deocamdată este la nivel de recomandare, nu este obligatoriu. Nici măcar Uniunea Europeană, deocamdată, nu a impus o reducere a consumului de gaze cu 15%, subliniază Antena3.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea