ROBOR la şase luni a crescut la un nou maxim al ultimilor patru ani şi patru luni: 3,47%

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

ROBOR la şase luni creşte şi atinge un nou record al ultimilor patru ani şi patru luni: 3,47%. Indicele ROBOR 3M rămâne la maximul ultimilor patru ani atins ieri: 3,39%.

ROBOR la trei luni a rămas la 3,39%, valoare egală cu maximul ultimilor patru ani şi cinci luni atins ieri. Mai precis, a fost cea mai ridicată valoare din 26 februarie 2014, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 3,40%.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

ROBOR la şase luni a crescut la 3,47%, nou maxim al ultimilor patru ani şi două luni (6 martie 2014 când BNR a anunţat un nivel de 3,52%). Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

La sfârşitul lunii mai (31 mai 2018), ROBOR 3M era cotat la 2,94%, iar indicele ROBOR 6M era situat la 3,00%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419