Rămâi conectat

Ştirea zilei

Rezultatele referendumului din Sebeș privind monitorizarea poluării. Peste 7.000 de persoane au votat pentru achiziționarea laboratorului. Reacția primarului Dorin Nistor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Referendumul din Sebeș organizat duminică pentru achiziționarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului a fost invalidat din cauza că numărul persoanelor prezente la vot, înscrise pe listele electorale permanente, a fost sub pragul de 30%. Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Primăria Sebeș, la referendum au participat 7.393 de persoane, respectiv 28,17% din populația cu drept de vot. 7.011 au răspuns ”DA”, în vreme ce 201 au răspuns ”NU”, locuitorii fiind întrebați dacă sunt de acord cu achiziționarea de către municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului din Sebeș, dar și cu suportarea cheltuielilor privind, funcționarea și utilizarea acestuia. 181 de voturi au fost nule.

Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a declarat, potrivit sursei citate, că administrația locală va solicita autorităților ca județul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului, iar Sebeșul să beneficieze de acesta.

VĂ MULȚUMESC, dragi oameni ai locului, pentru prezența la vot. VĂ RESPECT EFORTUL și vă asigur că Municipiul Sebeș va continua să dezvolte o strategie de dezvoltare durabilă cu o componentă de mediu importantă. În următoarele zile, voi solicita audiențe la Ministrul Mediului și la Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Acest spirit civic, căruia i-am spus cu toții #DragdeSebeș, ne va da resursele pentru a continua, în interesul întregii comunități, demersurile și proiectele construite împreună. Le mulțumesc tuturor voluntarilor implicați în această campanie, le mulțumesc colegilor din administrația publică locală, care s-au apropiat mai mult ca oricând de oameni, de problemele fiecăruia. Îi mulțumesc viceprimarului Adrian Bogdan, le mulțumesc consilierilor PNL și consilierului local Ovidiu Lupu pentru acest parteneriat, într-o campanie care a pus în prim-plan binele comun. Le mulțumesc jurnaliștilor care au asigurat o comunicare transparentă. Respectând pas cu pas legislația în vigoare, vom solicita, în continuare, autorităților competente ca județul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului, iar Sebeșul să beneficieze în mod constat de acesta”, a spus Dorin Nistor.

La Sebeș a avut loc un referendum local pentru consultarea cetățenilor cu privire la achiziționarea unui laborator mobil în vederea măsurării și monitorizării calității aerului din oraș. Oamenii au putut vota între orele 07.00 și 23.00, în cele 20 de secții de votare care au fost deschise pe întregul areal administrativ al municipiului Sebeș, inclusiv în localitățile aparținătoare Lancrăm, Răhău, Petrești.

Costurile pentru achiziţionarea laboratorului mobil de monitorizare a poluării s-ar fi ridicat la peste 1 milion de lei, iar apoi ar fi fost angajaţi specialişti pentru operarea şi interpretarea rezultatelor, dacă locuitorii municipiului Sebeş ar fi atins pragul de 30% și ar fi susținut acest demers.

Ideea achiziţionării acestui laborator a venit după ce la Sebeş au avut loc, în ultimii ani, mai multe proteste, în care mai mulţi oameni acuzau că sunt companii care prin activitatea lor poluează, iar la dezbaterile publice organizate de autorităţile de mediu susţineau că poluarea este cancerigenă.

Bugetul alocat pentru organizarea referendumului a fost de circa 20.0000 de euro.

Dorin Nistor a fost întrebat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, dacă este necesară organizarea unui referendum pentru monitorizarea calității aerului și a răspuns: ”Există două componente importante, pe de-o parte legea privind protecţia mediului, specifică foarte clar că pe tot ceea ce înseamnă strategii de mediu este obligatoriu să se facă informare şi consultarea populaţiei. Pe de altă parte există discuţii şi corespondenţe cu cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, care ne informează că şi municipiul Sebeş intră în monitorizarea pe reţelele naţionale, monitorizarea calităţii aerului, şi că ne aflăm în zona doi ca zonă de monitorizare şi nu există depăşiri la niciun fel de substanţe care ar putea afecta aerul, deci nu există depăşiri dincolo de limitele legale. În concluzie, orice pas în această direcţie trebuie făcut în colaborare cu cei de la APM şi instituţiile subordonate Ministerului Mediului”.

Numărul alegătorilor cu drept de vot din Sebeș este de 26.213 persoane, iar pentru ca referendumul să fi fost validat, la urne ar fi trebuit să fie prezenți cel puțin 7.864 de alegători.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea