Rezultatele referendumului din Sebeș privind monitorizarea poluării. Peste 7.000 de persoane au votat pentru achiziționarea laboratorului. Reacția primarului Dorin Nistor

Referendumul din Sebeș organizat duminică pentru achiziționarea unui laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului a fost invalidat din cauza că numărul persoanelor prezente la vot, înscrise pe listele electorale permanente, a fost sub pragul de 30%. Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Primăria Sebeș, la referendum au participat 7.393 de persoane, respectiv 28,17% din populația cu drept de vot. 7.011 au răspuns ”DA”, în vreme ce 201 au răspuns ”NU”, locuitorii fiind întrebați dacă sunt de acord cu achiziționarea de către municipiul Sebeș a unui laborator mobil pentru măsurarea și monitorizarea calității aerului din Sebeș, dar și cu suportarea cheltuielilor privind, funcționarea și utilizarea acestuia. 181 de voturi au fost nule.

Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a declarat, potrivit sursei citate, că administrația locală va solicita autorităților ca județul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului, iar Sebeșul să beneficieze de acesta.

VĂ MULȚUMESC, dragi oameni ai locului, pentru prezența la vot. VĂ RESPECT EFORTUL și vă asigur că Municipiul Sebeș va continua să dezvolte o strategie de dezvoltare durabilă cu o componentă de mediu importantă. În următoarele zile, voi solicita audiențe la Ministrul Mediului și la Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Acest spirit civic, căruia i-am spus cu toții #DragdeSebeș, ne va da resursele pentru a continua, în interesul întregii comunități, demersurile și proiectele construite împreună. Le mulțumesc tuturor voluntarilor implicați în această campanie, le mulțumesc colegilor din administrația publică locală, care s-au apropiat mai mult ca oricând de oameni, de problemele fiecăruia. Îi mulțumesc viceprimarului Adrian Bogdan, le mulțumesc consilierilor PNL și consilierului local Ovidiu Lupu pentru acest parteneriat, într-o campanie care a pus în prim-plan binele comun. Le mulțumesc jurnaliștilor care au asigurat o comunicare transparentă. Respectând pas cu pas legislația în vigoare, vom solicita, în continuare, autorităților competente ca județul Alba să fie dotat cu un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului, iar Sebeșul să beneficieze în mod constat de acesta”, a spus Dorin Nistor.

La Sebeș a avut loc un referendum local pentru consultarea cetățenilor cu privire la achiziționarea unui laborator mobil în vederea măsurării și monitorizării calității aerului din oraș. Oamenii au putut vota între orele 07.00 și 23.00, în cele 20 de secții de votare care au fost deschise pe întregul areal administrativ al municipiului Sebeș, inclusiv în localitățile aparținătoare Lancrăm, Răhău, Petrești.

Costurile pentru achiziţionarea laboratorului mobil de monitorizare a poluării s-ar fi ridicat la peste 1 milion de lei, iar apoi ar fi fost angajaţi specialişti pentru operarea şi interpretarea rezultatelor, dacă locuitorii municipiului Sebeş ar fi atins pragul de 30% și ar fi susținut acest demers.

Ideea achiziţionării acestui laborator a venit după ce la Sebeş au avut loc, în ultimii ani, mai multe proteste, în care mai mulţi oameni acuzau că sunt companii care prin activitatea lor poluează, iar la dezbaterile publice organizate de autorităţile de mediu susţineau că poluarea este cancerigenă.

Bugetul alocat pentru organizarea referendumului a fost de circa 20.0000 de euro.

Dorin Nistor a fost întrebat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, dacă este necesară organizarea unui referendum pentru monitorizarea calității aerului și a răspuns: ”Există două componente importante, pe de-o parte legea privind protecţia mediului, specifică foarte clar că pe tot ceea ce înseamnă strategii de mediu este obligatoriu să se facă informare şi consultarea populaţiei. Pe de altă parte există discuţii şi corespondenţe cu cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Mediului, care ne informează că şi municipiul Sebeş intră în monitorizarea pe reţelele naţionale, monitorizarea calităţii aerului, şi că ne aflăm în zona doi ca zonă de monitorizare şi nu există depăşiri la niciun fel de substanţe care ar putea afecta aerul, deci nu există depăşiri dincolo de limitele legale. În concluzie, orice pas în această direcţie trebuie făcut în colaborare cu cei de la APM şi instituţiile subordonate Ministerului Mediului”.

Numărul alegătorilor cu drept de vot din Sebeș este de 26.213 persoane, iar pentru ca referendumul să fi fost validat, la urne ar fi trebuit să fie prezenți cel puțin 7.864 de alegători.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

albanez 28 mai 2018 at 9:10

Si acum sa mai aud pe cineva ca se plange de poluare la Sebes.
Pacat ca invalidarea referendumului il ajuta pe primar.
Caruia oricum i se rupe de poluare.

Seghisan 28 mai 2018 at 9:22

Votul ca votul,dar primarul Dorin Nistor locuieste in Alba Iulia,nu in Sebes si oare cu ce autoturisme face naveta ??????Unele cu numar de PMS…. pot fi vazute…..circuland intre Alba Iulia si Sebes,dar combustibilul lor nu cumva este din banii publici ai Sebesului ?

zoro 28 mai 2018 at 9:31

Nepasarea si lenea din Sebeseni a iesit la lumina,PACAT CA SE PUTEA FACE CEVA CU POLUAREA!!!!!!!!

aiureala 28 mai 2018 at 9:40

Daca acest demers nu ar fi fost politizat, adica nu s-ar fi incercat campanie electorala pentru primar, as fi iesit la vot. Apoi, cine putea fi sigur ca daca se cumpara acel laborator, administratia locala ar fi luat masuri radicale impotriva poluatorilor ?

Status-Quo 28 mai 2018 at 9:46

Referendumul amatorilor a esuat. Pentru o diferenta destul de mica.
La alegeri s-au descurcat mai bine ca-i interesa.

Nu s-a facut mobilizare cum trebuie si mai ales nu s-a explicat ce se vrea cu acest laborator: ce analize se vor face, daca este sau nu recunoscut ca proba in instanta, cum urmeaza sa influenteze acest laborator nivelul de poluare din oras.

Si mai ales care este parcursul dupa achizitionarea acestuia. OK-OK il luam dar ce urmeaza dupa – ce urmeaza sa obtinem cu acest laborator in temeni de reducere a poluarii in Sebes.

Nu stim ce fel de laborator se intentiona sa se cumpare… de exemplu.

Bani aruncati pe banere uriase in loc de explicatii concrete – ca si pentru altele din mandatul Nistor. Oamenii simpli sunt mai pragmatici decat 10 primari si 100 de viceprimari (poate 150 in cazul nostru).

Vorba lu Tanase: ”si cu asta ce-am facut?!”

Si cred ca mai este un aspect: probabil destuil de multa lume si-a pierdut increderea in Dorin Nistor. Flori, gazon, reparatie cladire primarie, retro mobil, festival Lucian Blaga tratat in stil zilele Sebesului, parc stricat pentru patinoar, iphone auriu salarii umflate pentru un oras de talia Sebesului… etc…

ion 28 mai 2018 at 18:12

de la inceput a mirosit a campanie electorala,nu a avut ce sa caute primarul pe benere,fluturasi etc.cu asta a fost duss de nas de nustiu cine.cu banii cheltuiti putea sa repare gropile din Lancram si groapa aceea din sensul giratoriu de pe pasarela cum ar veni,poate dl.Nistor vine de la Lancram? pe la Vint…

adrian 28 mai 2018 at 23:06

Grasunul a vrut sa iasa el in fata…. Nu referendumul il interesa, ci imaginea lui… toata lumea a vazut asta… asta e una . A doua, indolenta si prostia sebesenilor. Dar si asta se stia…

adrian 28 mai 2018 at 23:08

Nistor Dorin nu pare a fi mai bun primar decat Galbenel si dancila de Sebes….Nu pare si pace..Asteptam mai competenti.Eventual primarul din Blaj sa se mute la noi.

sebesanul 29 mai 2018 at 8:17

Cand ai 5 sau 6 consilieri locali legati ombilical de poluatori e cam greu ca partidele politice sa isi puna in functiune masinaria de vot!

Ghita 29 mai 2018 at 10:19

Cu ce este de vina primarul ca sebesenii nu au iesit la vot? Primaria a asigurat desfasurarea in bune conditii a referendumului, dar ce te faci cu sebesenii? Nu era in interesul cetatenilor ca primaria sa poata monitoriza independent calitatea aerului in oras? Comentatori rau intentionati vor sa arate ca la Sebes, primarul este de vina pentru toate cele. Nu, sebesenii (nu toti), cu indiferenta, indolenta si inconstienta lor si cu binecunoscuta lipsa de spirit civic (romaneasca), fac ca orasul sa nu evolueze pe masura resurselor si potentialului sau. Cred ca nu este termen de comparatie intre actualul primar si cei mai sus pomeniti (de trista amintire pentru urbe).

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...