Rămâi conectat

Ştirea zilei

Revoluţionarul Horia Mihai Bărdaş, fost consilier local, a colaborat cu Securitatea!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti şi nu este definitivă

 

Curtea de Apel Bucureşti a constatat calitatea de colaborator al fostei Securităţi a revoluţionarului Horia Mihai Bărdaş, fost consilier local în Alba Iulia. Sentinţa a fost pronunţată luni, 2 iulie, şi nu este definitivă. „Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.

În prima fază, revoluţionarul Horia Bărdaş, care a deţinut două mandate din partea PDL în CL Alba Iulia, a câştigat procesul cu Consiliul Naţional privind Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). În 2009, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea CNSAS prin care se solicita constatarea calităţii de informator al fostei securităţi a lui Bărdaş. Ulterior, CNSAS a făcut recurs şi, prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a obţinut rejudecarea dosarului.

Dosarul a ajuns din nou pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în februarie 2011, iar primul termen a avut loc în septembrie 2011. La termenele scurse de atunci şi până la pronunţare s-au administrat mai multe probe la dosar, inclusiv o expertiză grafică privind semnătura de pe angajamentul original de colaborator şi o comisie rogatorie pentru audierea de martori. În cele din urmă CNSAS a reuşit să dovedească în faţa magistraţilor calitatea de colaborator al lui Horia Bărdaş.

Bărdaş şi-a susţinut încă de la început nevinovăţia, spunând că dosarul este unul fabricat. El a declarat la începutul procesului, în 2009, că acuzaţia care i se aduce este faptul că ar fi pus la dispoziţia organelor de securitate, între anii 1984-1990, o locuinţă pe care o avea în chirie. „Am prezentat dovezi că nu am locuit acolo decât 6 luni, deci n-aş fi avut cum să pun la dispoziţia cuiva acea locuinţă timp de 6 ani, cum susţin cei de la CNSAS”, afirma la acea vreme revoluţionarul.

Aşteptându-se probabil la acest verdict Horia Bărdaş a renunţat la funcţia de preşedinte al Asociaţiei de revoluţionari „Decembrie 1989” dar a ieşit şi de pe scena politică, evitând să mai candideze pe listele PDL pentru Consiliul Local Alba Iulia.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea