Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Reguli noi pentru magazine și restaurante pentru reducerea risipei alimentare: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reguli noi pentru magazine și restaurante pentru reducerea risipei alimentare: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

Camera Deputaților a votat pe data de 20 februarie, o lege care vizează supermarketurile din România. Retailerii care nu respectă prevederea riscă să fie amendați cu până la 20.000 de lei! Se vor efectua controale pentru a vedea dacă reglementările sunt sau nu puse în practică.

Citește și: Supermarket-urile, interzise în orașe. Apar schimbări și în privința programului din weekend

Noua lege modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Din momentul în care a intrat în vigoare, comercianții vor avea obligația de a reduce drastic prețul alimentelor, înainte ca produsele să ajungă la data de expirare. O altă variantă pe care o au la dispoziție supermarketurile este să doneze mâncarea, să o dea către centrele cu animale, orice dar să nu o mai arunce la coșul de gunoi. Legea este valabilă nu doar pentru retaileri, ci și pentru restaurante, cantine și alte centre unde sunt alimente.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a precizat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.

Supermarketurile trebuie să doneze mâncarea sau să suporte amenda

În lege se arată că dacă alimentele au depășit perioada în care puteau fi consumate de oameni, nici atunci nu pot fi aruncate. Supermarketurile trebuie să le doneze către centrele unde sunt animale. Dacă nu mai pot fi consumate nici măcar de animale, trebuie să fie preluate pentru a fi transformate în compost sau biogaz.

Atât cei din industria HoReCa, dar și supermarketurile din România care nu respectă legea, vor primi sancțiuni cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea