Rămâi conectat

Actualitate

Rectificare bugetară 2021: Ministerul Sănătății ia cea mai mare sumă. Ministerul Muncii pierde bani

Publicat

în

Rectificare bugetară 2021: Ministerul Sănătății ia cea mai mare sumă. Ministerul Muncii pierde bani

Propunerile în ceea ce privește rectificarea bugetară pe ministere au fost anunțate în cursul zilei de sâmbătă, de către premierul Florin Cîțu. Ministerul Sănătății ar putea primi cei mai mulți bani, iar la Ministerul Munci va fi o diminuare, a anunțat sâmbătă prim-ministrul.

Ministerul Sănătății ar putea primi 3,7 miliarde de lei la rectificarea bugetară.

„Ministerul Sănătății, propunerea cu care mergem acum: 3,7 miliarde lei, din care 1,9 miliarde pentru achiziție de vaccinuri, medicamente, derularea programelor naționale de sănătate, cheltuieli de personal și 1,8 miliarde lei – transferuri pentru echilibrarea bugetelui unic al asigurărilor de sănătate. De asemenea, se propune suplimentarea cu 425 de milioane de lei a cheltuielilor din bugetul propriu al Ministerului Sănătății pentru finanțarea activităților privind aprobarea substanțelor active ale produselor biocide și autorizarea produselor biocide, concomitent cu majorarea veniturilor proprii, care se constituie din veniturile încasate”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Electrica Furnizare Discount

La Ministerul Finanțelor ar putea fi alocate 3 miliarde de lei, din care 15 milioane de lei pentru subvenții și 800 de milioane de lei pentru fonduri de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

„Aici vreau să vă spun că avem până în acest moment facturi pentru calamități din ultima perioadă de 600 de milioane de lei deja. 600 de milioane – contribuția la bugetul UE, 600 de milioane de lei – transferuri către întreprinderi în cadrul schemei de ajutor de stat și 1 miliard de lei – proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, a explicat Cîțu.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației îi sunt oferite 2,2 miliarde de lei. S-au avut în vedere execuția cheltuielilor pe primele șase luni ale anului și necesarul de finanțare până la finele anului și se propune alocarea a 2,2 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală și a 100 milioane de lei pentru Programul Național de Construcții de interes public sau special, derulat de Compania Națională de Investiții.

La Ministerul Educației ar putea ajunge 933 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei de la Bugetul de Stat pentru asigurarea cheltuielilor de personal din învățământul preuniversitar și 754 de milioane de leo, cheltuieli efectuate din venituri proprii pentru investiții și realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene derulate de instituții de învățământ superior.

Șeful Guvernului a vorbit și despre propunerea care vizează Ministerul Transporturilor.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 625 de milioane pe sold. Se propune asigurarea de sume suplimentare pentru subvenții pentru transportul de călători cu metroul- 83 de milioane de lei, pentru întreținerea infrastructurii rutiere – 170 de milioane de lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferentă perioadei de programare 2007 – 2013 – 50 de milioane de lei, pentru decontarea facilităților la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea Ministerului – 229 de milioane de lei, pentru decontarea facilităților pentru beneficii pentru diferite categorii sociale – 100 de milioane de lei, precum și pentru plata ratelor aferente creditelor externe – 5,2 milioane de lei”, a adăugat premierul.

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene i-ar reveni suma de 760 de milioane de lei, destinată în special finalizării proiectelor finanțate din fonduri europene, iar la Ministerul Energiei ar trebui să ajungă 650 de milioane de lei. Printre altele, se propune asigurarea sumelor necesare pentru reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, utilizate pentru acordarea unei finanțări sub formă de grant societății Complex Energetic Oltenia.

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor i-ar putea fi acordată suma de 533 de lei, iar la Ministerul Finanțelor se vorbește despre 168,8 de milioane de lei pe sold.

„Aici este vorba de titluri de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților de 199 de milioane de lei și plata drepturilor în condițiile reluării activității personalului din sedii ANAFși instituții subordonate de 15 milioane de lei. Știți foarte bine că angajații din sedii ANAF au fost în telemuncă și revin în activitate în sediile ANAF”, a explicat premierul Cîțu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar putea primi 150 de milioane de lei. Sumele suplimentare sunt necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei care a fost utilizată în agricultură în trimestrul al II-lea al anului 2021.

Și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va primi 134 de milioane de lei pentru plata contractelor de concesiune încheiate de medicii veterinari.

Conform propunerii, Ministerul Economiei și Antreprenoriatului primește 60 de milioane de lei pentru derularea programului Start-Up Nation.

În cazul Ministerului Muncii și Protecției Sociale suma se reduce.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe sold se reduce suma cu 2,7 miliarde de lei. Astfel, 3,3 miliarde de lei care înseamnă mai puțin de la Bugetul de Stat pentru echilibrarea bugetelor asigurărilor sociale și o creștere la asigurări de șomaj cu suma de 47,1 milioane lei”, a mai spus Florin Cîțu.

Pentru autoritățile locale, alocarea se majorează cu 1,66 miliarde de lei.

Popunerile premierului vor fi discutate luni în ședința coaliției de guvernare. Dacă aliații se vor înțelege, rectificarea ar putea fi aprobată în următoarea ședință de Guvern.

Sursa: alephnews.ro

 

Publicitate

Actualitate

Mărturia unui pacient COVID în vârstă de numai 29 de ani: „Iadul e chiar aici pe pământ, în saloane. Unul se zbătea lângă mine să respire, altul cerea vaccin înainte să moară”

Publicat

în

Mărturia unui pacient COVID în vârstă de numai 29 de ani: „Iadul e chiar aici pe pământ, în saloane. Unul se zbătea lângă mine să respire, altul cerea vaccin înainte să moară”

Un pacient infectat cu COVID-19 şi salvat după ce a petrecut aproape două săptămâni într-o secţie de terapie intensivă a povestit infernul prin care a trecut.

Un tânăr de 29 de ani s-a îmbolnăvit de COVID-19 la un club unde nimeni nu purta mască şi nici nu cerea certificatul verde. El a stat aproape două săptămâni la ATI şi a văzut imagini de coşmar.

Spune acum că experienţa trăită nu o va uita niciodată şi că imediat ce va putea să se vaccineze o va face. Asta după ce a văzut oameni murind chiar în acelaşi salon, le-a auzit ţiptele, rugăminţile şi agonia.

Electrica Furnizare Discount

„Pot spune că am văzut iadul cu ochii mei şi că e chiar aici,e pe pământ. Ce am trăit nu voi mai uita vreodată. În salon am văzut şi am auzit lucruri cumplite, am văzut oameni morţi, i-am văzut suferind, agonizând. Unul se zbătea chiar lângă mine în van să respire, iar celălalt agoniza şi cerea vaccin. Degeaba, i-au spus şi medicii, acum e prea târziu. Şi aşa a fost, din păcate. Bărbatul de vreo 70 de ani a murit, dar s-a chinuit cumplit înainte de asta. Eu am scăpat, poate şi fiindcă eram mai tânăr ca el, dar n-aş mai respecta experienţa. Am fost toata vara în cluburi şi credeam că am scăpat, dar uite că m-a prins chiar spre final. Şi nevaccinat, nepregătit, prea optimist şi cu garda sus. Acum că am scăpat din iad, mă voi vaccina cu prima ocazie”, spune tânărul.

În ultima zi, vineri, 22 octombrie, autorităţile au anunţat că au fost identificate 15.410 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate şi 357 de decese, conform autorităţilor. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.848 de persoane.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Echipa de studenți de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia câștigătoare la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de ED Regiunea Centru

Publicat

în

Echipa de studenți de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia câștigătoare la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de ED Regiunea Centru

Peste 50 de tineri din Regiunea Centru alături de profesorii îndrumători, au participat la dezbaterile pe tema digitalizării educației organizate de EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă – Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, activitate derulată în parteneriat cu organizația Agora Debate și Inspectoratele Școlare Județene din regiune. În urma feed-back-ului transmis de partici-panți, deși un procent de 58% dintre ei preferă un sistem de prezență clasic, 32% au spus că o formă hibrid ar fi potrivită pentru studiu, dar este necesar ca resursele umane să fie pregătite mai bine, elevii să fie mai deschiși, părinții mai cooperanți și este necesară o infrastructură adecvată, cu asigurarea accesului egal la educație pentru toți elevii, indiferent de mediul socio -economic din care provin.

Înscrierile la dezbateri au început în iunie, fiind deschise până în luna septembrie2021. Inițial, s-au înscris 18 echipe la dezbaterile pentru elevi dar, din varii motive de sănătate, mai ales, au rămas în competiție 13 echipe de elevi din regiune. În data de 16 octombrie 2021, elevii prezenți au dezbătut în două runde temele propuse de EUROPE DIRECT Regiunea Centru alături de parteneri, respectiv ”dacă educația tre-buie să se concentreze pe digitalizarea educației” și ”dacă trebuie introduse cursuri obligatorii de tehno-logie și digitalizare pe toată durata studiilor, încă din clasele primare”. Studenții din cele 4 echipe înscrise au dezbătut pro sau contra în ziua următoare, 17.10.2021, ”dacă universitățile ar trebui să ofere fiecărui student admis varianta efectuării studiilor în sistem full e-learning partea teoretică, iar partea de labora-tor/practică să fie fizic sau cel mult hibrid”. Cei ce au evaluat ideile aduse în dezbatere, strategiile utiliza-te în prezentare a argumentelor, justificarea lor și stil oratoric, au fost arbitrii propuși de către organizația Agora Debate, care au stabilit punctajele prin care au fost desemnați câștigătorii acestor dezbateri.

Electrica Furnizare Discount

”Activitatea pe care am propus-o a venit în contextul pandemiei, ce a obligat sistemul educațional să treacă în mediul online, iar elevii, studenții, profesorii, au trebuit cu toții să se adapteze ca structură de învățare și predare la mediul online. După cum a anunțat Comisia Europeană încă în 2019, trendul la nivel european se concentrează pe pregătirea statelor membre pentru o eră digitală, inclusiv pentru digi-talizarea educației, dar asta nu însemna neapărat că toate cursurile se vor ține online, ci mai degrabă că este necesară perfecționarea abilităților de utilizare a tehnologiilor digitale, fiind nevoie de resurse edu-caționale și platforme adaptate accesului online, inclusiv dotarea infrastructurii educaționale cu echipa-mente adecvate. Noi, prin ADR Centru investim la nivel regional peste 145 milioane euro fonduri europe-ne nerambursabile în modernizarea unităților de învățământ, în laboratoare, în echipamente digitale și mobilier pentru unitățile de învățământ. Am apreciat pasiunea participanților care au făcut eforturi să se pregătească pe temele date. Reprezentanța Comisiei Europene în România ne-a susținut în finanțarea activităților și a felicitat participanții pentru contribuția adusă la înțelegerea conceptului de digitalizare, prin implicarea în această activitate. Europarlamentarul Lorant Vincze, care se va întâlni cu câștigătorii la Bruxelles a apreciat demersul nostru și dorința de dezvoltare personală a tinerilor. Vom continua să le oferim tinerilor motive să participe în continuare la evenimentele și activitățile Europe Direct și să le transmitem valori europene, idealuri și resurse pentru transformarea ideilor în fapte”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

După o zi întreagă de dezbateri la elevi, punctajele acordate de cei 4 arbitrii ce au jurizat perechile de echipe pro și contra, au declarat ca fiind cele mai bune echipe: echipa ”Goga 3” de la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu pe locul 3, ”CNMV SG” de la Colegiul National” Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, pe locul 2, iar ”Opinionaters” de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” din Brașov pe locul 1. Câștigătoare la dezbaterea pentru studenți a fost echipa de la Universitatea ”1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia. Toate cele patru echipe, formate din elevi, studenți și profesori coordonatori vor participa la vizita de la Bruxelles, pe care EUROPE DIRECT Regiunea Centru și ADR Centru o vor desfășura în perioada următoa-re. Datorită acestei activități, principalele idei cu care vor merge câștigătorii la Bruxelles, pentru a le prezenta reprezentanților Comisie Europene, se referă la: necesitatea formării serioase și de lungă dura-tă a cadrelor didactice, importanța asigurării de resurse educaționale, infrastructură, biblioteci virtuale, lecții mai interesante, aplicații interactive, acces la internet pentru toții, mai multă pregătire privind me-todele de predare si planificare, teste interactive (gen kahoot), adaptarea programei școlare la sistemul de predare online, pagini de e-learning cu exemple și o bază de date unitară la nivel național.

Context activitate:

Din dorința de a stimula implicarea tinerilor în acest gen de activități, de a-i ajuta să-și dezvolte gândirea analitică și de a fi mai bine pregătiți pentru viitor, Centrul EUROPE DIRECT Regiunea Centru a propus organizarea acestei competiții de dezbateri de tema digitalizării, respectiv pe Prioritatea Comisiei Euro-pene ”O Europă pregătită pentru era digitală”. Echipele înscrise în dezbaterile #DigitalEU au pus accent pe trecerea de la sistemul clasic de predare la cel on-line, provocările întâlnite, exemplele de bune prac-tici și propunerile de îmbunătățire a sistemului de predare online la noi în țară.

Echipe înscrise:

La elevi au participat în dezbateri următoarele echipe: IMPACT de la Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis Teutsch, MIDAS-DEBATE de la Liceul Andrei Mureșanu, GOGA 3 de la Colegiul Național „Oc-tavian Goga” Sibiu, OPINIONATERS de la Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov, GHIBU de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu, DEBATE UNITED de la Colegiul Național Unirea Brașov, PARLEY PATROL de la Colegiul Național „Áprily Lajos” Brașov, ECODEBATE de la Colegiul Economic Dionisie Pop Marțian Alba Iulia, OCTALKS de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Toplița, CNMVSG de la Colegiul National” Mi-hai Viteazul” Sfântu Gheorghe, BRÂNCUȘI de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Sfântu Gheor-ghe, LUCKY CHARMS de la Liceul Teoretic Mircea Eliade, Întorsura Buzăului și AGREE TO DISAGREE de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna.

Cele patru echipe participante la studenți au fost două echipe din partea Universității Tehnice din Cluj Napoca, Facultatea de Inginerie Industrială – Extensia Universitară Alba Iulia, o echipă de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și o echipă din partea Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Modalitatea de desfășurare a dezbaterilor:

Au putut participa elevii de liceu, atât din mediul urban, cât și rural, precum și studenții ce frecventează cursurile unei universități localizate în Regiunea Centru. Înscrierea s-a făcut de către profesorul coordo-nator. Pentru elevi: formatul dezbaterilor a fost World Schools – 6 minute per discurs. Echipele partici-pante au fost formate din 3 elevi și un profesor coordonator. Cele mai bune 3 echipe – debateri și profe-sor coordonator, vor participa la o vizită de studiu la Bruxelles. Pentru studenți: formatul dezbaterilor a fost British Parliamentary – 7 minute per discurs. Echipele participante au fost formate din 2 studenți și un profesor coordonator, iar cea mai bună echipă – studenți și coordonator – va participa alături de echi-pele câștigătoare ale elevilor, la vizita de studiu la Bruxelles. Arbitrajul s-a făcut conform standardelor medii recunoscute în comunitatea de dezbateri academice, în formatele de dezbateri World Schools și British Parliamentary.

Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ falsă de incendiu la un spital din România: „Un angajat ar fi prăjit pâine”. 28 de pompieri cu 4 autospeciale s-au deplasat la fața locului

Publicat

în

ALERTĂ falsă de incendiu la un spital din România: „Un angajat ar fi prăjit pâine”. 28 de pompieri cu 4 autospeciale s-au deplasat la fața locului

O alertă de incendiu a fost lansată sâmbătă, la Spitalul Județean din Timișoara, după ce o persoană a sunat la 112 și a anunțat că în interior se simte miros de fum. Raul Pătrașcu, managerul unității medicale, a declarat la Digi24 că pompierii au ajuns foarte repede la fața locului și au făcut verificările necesare, constatând că nu există niciun pericol de incendiu. „Nu ne permitem niciun moment de relaxare. Cei de la ISU nu au găsit nicio problemă la instalația electrică sau de oxigen. Un angajat ar fi prăjit pâine”, a precizat managerul.

„Nu este vorba de un incendiu, a fost alarmă falsă. Colegii de la ISU au venit foarte repede. Un angajat a sunat la 112 și a declarat că simte miros de fum. Am cerut să se verifice fiecare încăpere și instalație. Nu ne permitem niciun moment de relaxare. Nu au găsit nicio problemă la instalația electrică sau de oxigen. Un angajat ar fi prăjit pâine. Am deschis o anchetă şi dacă se dovedeşte că aşa au stat lucrurile, angajatul va fi pedepsit sever pentru că este strict interzisă utiliazrea oricărei aparaturi decât cele aprobate. Ne bucurăm că nu a fost nevoie nici să evacuăm, nici să mutăm pacienţii, dar şi că atât colegii noştri, cât şi cei de la ISU au intervenit prompt. Colegii de la ISU au părăsit incinta, după ce au făcut toate verificările necesare”, a declarat la Digi24 managerul Spitalului Județean din Timișoara.

Electrica Furnizare Discount

Zeci de pompieri au ajuns la fața locului, după ce un apel la 112 a fost înregistrat sâmbătă. Reprezentantii ISU au făcut verificări și au constatat că este vorba despre o alarmă falsă și că nu există pericol de incendiu.

„În urma unui apel la 112, astăzi, la ora 11:18, am fost anunțați de prezența unui miros de plastic ars, fără degajări de fum, la Spitalul Casa Austria, secția de arși, cu declanșarea alarmei de incendiu. La fața locului s-au deplasat de urgență 28 de pompieri cu 4 autospeciale de stingere, 2 autoscări de lucru la înălțime, un echipaj SMURD TIP B, o autospeciala de transport personal și victime multiple și un echipaj CBRN. În urma recunoașterii efectuată la fața locului, nu se confirmă mirosul. De asemenea, în urma măsurătorilor efectuate de echipajul CBRN, nu s-au identificat depășiri ale valorilor normale”, au anunțat reprezentanții ISU Timiș.

sursa: digi24.ro / Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare