Reconstituirea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918, Zborul Unirii, Inaugurarea Sălii Unirii, Ședințele solemne ale Parlamentului și Guvernului – între proiectele care primesc finanțare de la Ministerul Culturii

Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat vineri, 6 iulie 2018, 350 de proiecte/manifestări/acțiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 de lei, dintre care 86 ale autorităților și instituțiilor publice centrale, în sumă totală de 16.896.865 de lei, și 264 ale unităților administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33.158.300 de lei.

Alba Iulia primește finanțare pentru restaurarea, reabilitarea, reamenajarea unor obiective de patrimoniu, respectiv monumentele și clădirile reprezentative ale personalităților Unirii, beneficiarul proiectului fiind Primăria municipiului Alba Iulia. Precum și pentru reabilitarea monumentelor de for public – statui: Iuliu Maniu și I.I.C. Brătianu.

ELIT

La rândul lui, Consiliul Județean Alba figurează pe lista ministerului cu patru proiecte, respectiv: ”Inaugurare Sala Unirii – 100 de ani de la Marea Unire”, ”Reconstituirea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918”, ”Sesiunea științifică – Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român, 100 de ani de la Marea Unire (1918 – 2018), ”Zborul Unirii – 23 noiembrie 2018”. Instituția Prefectului a primit susținere pentru ședința omagială a Guvernului României precum și pentru cea a Parlamentului.

Din județ, doar două alte trei localități în afară de municipiul Alba Iulia au prins lista mai mult sau mai puțin scurtă a Ministerului Culturii. Este vorba despre Sebeș, cu un proiect privind publicarea unor volume dedicate istoriei Primului Război Mondial și Marii Unirii. La Teiuș, primăria va realiza un monument, un bust al martirului Ion Arion dar și o manifestare culturală: ”Ion Arion, patriot și martir al neamului”. În comuna Vidra va fi ridicat un monument de for public dedicat eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...