Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Protest împotriva privatizării Hidroelectrica

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 28 martie, o delegaţie a Sindicatului Liber Hidro Sebeş (preşedinte Nicolae Pleşa) şi a Sindicatului Liber Energetica Sebeş (preşedinte Constantin Grosu) a cerut prefectului Ştefan Bardan o întrevedere pentru a-i înmâna reprezentantului Guvernului în teritoriu o scrisoare de protest. În principal, sindicaliştii luptă împotriva anunţatei intenţii a Guvernului de listare la bursă pentru privatizarea a 51 la sută din acţiunile Hidroelectrica şi impunerea guvernanţei cooperatiste sau a managementului privat asupra companiei. Liderii sindicali susţin că această acţiune este „menită să afecteze grav interesele economice ale României şi să ameninţe siguranţa energetică a ţării”, putând pune în pericol şi relaţiile cu statul sârb, în condiţiile în care există şi un protocol cu Porţile de Fier.
Ei afirmă că nu s-ar fi opus privatizării a numai 5 – 10 la sută din acţiuni, dar actualul caiet de sarcini nu prevede nici măcar asigurarea mentenanţei pentru maşinile şi utilajele din sistem, lăsând să se înţeleagă că, în timp, acest lucru va fi o bombă cu ceas, deoarece Hidroelectrica nu doar produce energie, ci face şi reglările din sistemul energetic naţional. „Sectoarele de râu economic amenajabile energetic au fost epuizate. Cu costuri foarte mari şi prin efortul uriaş al câtorva generaţii, România dispune de un sector hidroenergetic care garantează siguranţa sistemului energetic naţional. Ar fi o crimă să privatizăm resurse pentru simplul motiv că nu acceptăm să renunţăm la amestecul politic în administrarea Hidroelectrica SA”, susţin liderii sindicali în scrisoarea lor.

Totul a pornit de la faptul că Hidroelectrica SA a înregistrat anul trecut un profit de „doar” 3,7 milioane de euro faţă de 69,4 milioane de euro, în 2010, dar susţin că această scădere drastică a fost cauzată de seceta prelungită de anul trecut, care continuă şi în zilele noastre, zăpada căzută în iarnă fiind insuficientă pentru a acoperi necesarul hidrologic. Mai mult, ei au menţionat că în ultimii ani Hidroelectrica s-a situat între primele 5 – 6 firme la nivel naţional, depăşind chiar şi unele bănci, situându-se pe primul loc între unităţile producătoare. Liderii sindicali spun că atâta timp cât societatea nu are pierderi este inexplicabilă decizia de privatizare a companiei, deoarece profitul înregistrat arată că nu este necesară schimbarea tipului de management al firmei. În plus, Hidroelectrica dispune de competenţele şi specialiştii care pot conduce societatea foarte eficient şi servind interesul naţional, argumentând cu faptul că Hidroelectrica a reuşit în numai 6 minute să asigure energia necesară, după pana înregistrată anii trecuţi la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. „Salariaţii din Hidroelectrica SA percep managementul şi managerul privat ca pe o încercare a Guvernului României de a spăla onoarea pătată şi incapacitatea managerială cronică a miniştrilor care au condus economia naţională”, mai arată documentul.
Prefectul Ştefan Bardan a spus, la rândul lui, că nu-şi poate explica de ce s-a făcut această propunere în condiţiile menţionate, promiţându-le sindicaliştilor că va face demersurile necesare către Guvern, Ministerul Economiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Sindicaliştii au anunţat că vor continua acţiunea în instanţă pentru anularea hotărârii şi vor continua protestele, urmând ca la pichetarea Ministerului Economiei din 4 aprilie să participe şi aproximativ 40 de sindicalişti din judeţul Alba.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea