Propunere: O intersecție din Sebeș ar putea primi numele de ”Piața Regală”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

*Aceasta ar putea fi străjuită de două tunuri și un catarg pentru arborarea steagului național

giratoriu SebesConsiliul Local Sebeș va dezbate și aproba în ședința de vineri, 28 martie a.c., proiectele de hotărâre inițiate de viceprimarul Adrian Bogdan și de consilierul local Petru Sorin Dreghici Popa. Aceștia propun ca spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Vânători, Lucian Blaga, Drumul Sibiului, Viilor şi Cântarului să primească numele de ”Piața Regală”.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În expunerea de motive cei doi menționează că în majoritatea oraşelor sau municipiilor din ţară şi chiar în capitală există deja o serie de locaţii sau monumente care poartă denumiri sau aduc un omagiu acestei perioade iar propunerea este făcută ”Având în vedere contextul actual în care perioada cuprinsă între anii 1866-1947 a fost recunoscută la nivel naţional ca o perioadă prolifică atât din punct de vedere economic dar şi social iar familia regală a fost repusă în drepturi”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea, aceștia solicită amplasarea a două tunuri si a unui catarg cu drapelul naţional în spaţiul respectiv.

Acest spaţiu poate fi pus în valoare nu numai prin calitatea lucrărilor dar şi prin crearea unui spaţiu cu o conotaţie naţională. Ca urmare propunem ca în spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu să fie amplasate două tunuri şi un catarg pentru arborarea steagului naţional. Aceste componente ar aduce un plus de valoare acestui spaţiu care are o deschidere considerabilă şi se află la una din intrările principale ale municipiului. Desigur acest demers nu are nici o legătură cu monumentul eroilor din viitorul parc al oraşului care va comemora eroii căzuţi în cele două conflagraţii ci cu istoria naţională a României şi a poporului român obligat în nenumărate rânduri să lupte pe diferite fronturi pentru a-şi păstra identitatea ca naţiune”, după cum se arată în expunerea de motive.

*Arhitectul șef al municipiului nu este de acord cu cele două propuneri

Potrivit arhitectului șef al municipiului Sebeș, Virgil Olteanu, respectiva locație nu poate căpăta denumirea de ”Piața” deoarece nu se potrivește cu funcțiunea sensului giratoriu amplasat aici.

Piaţa publică cu origini din antichitatea greacă şi romană, numită agora sau forum simboliza viaţa urbana, având totodată un rol politic, social, religios şi economic bine determinat, constând ca parte a domeniului public neconstruit afectat de utilităţii şi care trebuie să fie inima municipiului, fundaţia comunităţii din cele mai vechi timpuri şi a spiritului civic sau locul de intersecţie al drumurilor şi al activităţilor de tot felul, datorită evoluţiei funcţionale a amenajării urbane acestea au condus la restrângerea spaţiului unde cetăţeni reacţionau liber. Faptul că municipiul Sebeş se află situat în centrul ţării la intersecţia a patru drumuri importante este un lucru cunoscut iar la intrarea din partea de Est în municipiu, la intersecţia străzilor Drumul Sibiului, Cântarului, Viilor şi Lucian Blaga, există un sens giratoriu construit, care nu poate face din acest loc o piaţă, respectivul amplasament a făcut obiectul unei lucrări de regenerare urbana dorita de administraţia locala datorită necesității fluidizării traficului rutier”, precizează arhitectul.

De asemenea, acesta consideră că amplasarea celor două tunuri și a catargului ar putea să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei și precizează că potrivit O. U.G. Nr. 195 din 12 decembrie 2002 art. 30 alin (7) lit.a) ”se interzice amplasarea, în zona drumului public, de construcţii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalaţiile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei”.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

9 Comentarii

un sebesean 24 martie 2014 at 22:45

pai ce draq asteptati de la ospatarul ala?
la el prostia a ajuns la rang de crez

Mariana 24 martie 2014 at 22:54

Sa-i puna pe Bogdan si pe Popa in loc de tunuri, sa nu mai vine cu tot felul de bazaconii si tampenii ce le stau pe creier.

Status-Quo 24 martie 2014 at 23:01

Dom’ne lumea e tare ciudata!

Un consilier PSD (PSD este fiul PCR) propune numirea unei piete (care piata?) din Sebes drept piata regala.

Ma asteptam de la un consilier PNL sa propuna asta. Sau de la un PNTCDist.

Ce sa inteleg despre cum unii isi aleg partidele in care se inscriu? Oportunism? Ce sa inteleg de la un PSDist care e indragostit de monarhie? Ca nu intelege pe ce lume traieste?!

Bine ca sunt prost pregatiti si nu le-a iesit pasienta. Am scapat.

alina 25 martie 2014 at 8:52

Ma surprinde ca acest chelner Bogdan,viceprimarul Sebesului,care este semianalfabet este capabil sa scrie coerent doua fraze.Bagajul lui de cuvinte se reduce la vreo 30,dar nici la acelea nu le cunoaste exact sensul.Cu toate astea la hotii si coruptie este premiant.Iti vine sa urli cand te gandesti ca acest incult a blocat investia de milioane de euro de la Petresti.Semianalfabetul dd Bogdan,cu complicitatea primarului Dancila si a Consiliului Local,si-a angajat toata familia si toate rudele ca sa profite de banii publici,bani platiti de fiecare cetatean si firma din Sebes.Acest corupt si-a angajat sotia la Ocolul silvic al Primariei,sora si-a angajat-o la Piata,iar cumnata si nepoata le-a angajat la Handbal Club care inghite anualmiliarde din bugetul Sebesului.In loc sa se repare strazi,sa se faca curatenie sau alte investitii,miliarde de lei din banii nostri sunt incasati de familia si rudele coruptului viceprimar BOGDAN ADRIAN.DNA sunt convinsa ca va face dreptate.

Marius 25 martie 2014 at 9:09

Eu as propune ca in nou costruitele sensuri giratorii(mai putin cel de langa Turn ) sa fie montat cate un catarg pe care sa fluture steagul orasului nostru .Doar atat…Poate niste flori…

alex 25 martie 2014 at 9:22

Cel mai bine ar fi sa poarte numele de Piata Tepelor. Acolo au loc toate tunurile date de cel mai mare hot din primarie…….Adrian Bogdan.
In atentia DNA…….verificati si voi dracului odata tunurile date de acest infractor Adrian Bogdan in sportul din Sebes…….tunuri date mai ales in deplasarile facute cu echipa de handbal.

suporter 25 martie 2014 at 16:28

is curios mai alex, ce tepe crezi ca se dau in deplasarile cu echipa de handbal, numeste-mi una te rog.

rococo 25 martie 2014 at 10:19

Iaca, daca deranjezi un vice de la hranitul papagalilor, scoate urgent porumbelul pe gura. Din categoria celor care spun ce gandesc, dar nu gandesc ce spun ! Are si masina la dispozitie, ca sa gandeasca ?

Alex 26 martie 2014 at 9:12

E simplu mai SUPORTER………….in deplasare merg de ex. 20 de persoane iar la decont sunt trecute 30 si mai am daca vrei………….

Comentariile sunt oprite