Rămâi conectat

Politică Administrație

Propunere: O intersecție din Sebeș ar putea primi numele de ”Piața Regală”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Aceasta ar putea fi străjuită de două tunuri și un catarg pentru arborarea steagului național

giratoriu SebesConsiliul Local Sebeș va dezbate și aproba în ședința de vineri, 28 martie a.c., proiectele de hotărâre inițiate de viceprimarul Adrian Bogdan și de consilierul local Petru Sorin Dreghici Popa. Aceștia propun ca spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu de la intersecţia străzilor Vânători, Lucian Blaga, Drumul Sibiului, Viilor şi Cântarului să primească numele de ”Piața Regală”.

În expunerea de motive cei doi menționează că în majoritatea oraşelor sau municipiilor din ţară şi chiar în capitală există deja o serie de locaţii sau monumente care poartă denumiri sau aduc un omagiu acestei perioade iar propunerea este făcută ”Având în vedere contextul actual în care perioada cuprinsă între anii 1866-1947 a fost recunoscută la nivel naţional ca o perioadă prolifică atât din punct de vedere economic dar şi social iar familia regală a fost repusă în drepturi”.

De asemenea, aceștia solicită amplasarea a două tunuri si a unui catarg cu drapelul naţional în spaţiul respectiv.

Acest spaţiu poate fi pus în valoare nu numai prin calitatea lucrărilor dar şi prin crearea unui spaţiu cu o conotaţie naţională. Ca urmare propunem ca în spaţiul situat în interiorul sensului giratoriu să fie amplasate două tunuri şi un catarg pentru arborarea steagului naţional. Aceste componente ar aduce un plus de valoare acestui spaţiu care are o deschidere considerabilă şi se află la una din intrările principale ale municipiului. Desigur acest demers nu are nici o legătură cu monumentul eroilor din viitorul parc al oraşului care va comemora eroii căzuţi în cele două conflagraţii ci cu istoria naţională a României şi a poporului român obligat în nenumărate rânduri să lupte pe diferite fronturi pentru a-şi păstra identitatea ca naţiune”, după cum se arată în expunerea de motive.

*Arhitectul șef al municipiului nu este de acord cu cele două propuneri

Potrivit arhitectului șef al municipiului Sebeș, Virgil Olteanu, respectiva locație nu poate căpăta denumirea de ”Piața” deoarece nu se potrivește cu funcțiunea sensului giratoriu amplasat aici.

Piaţa publică cu origini din antichitatea greacă şi romană, numită agora sau forum simboliza viaţa urbana, având totodată un rol politic, social, religios şi economic bine determinat, constând ca parte a domeniului public neconstruit afectat de utilităţii şi care trebuie să fie inima municipiului, fundaţia comunităţii din cele mai vechi timpuri şi a spiritului civic sau locul de intersecţie al drumurilor şi al activităţilor de tot felul, datorită evoluţiei funcţionale a amenajării urbane acestea au condus la restrângerea spaţiului unde cetăţeni reacţionau liber. Faptul că municipiul Sebeş se află situat în centrul ţării la intersecţia a patru drumuri importante este un lucru cunoscut iar la intrarea din partea de Est în municipiu, la intersecţia străzilor Drumul Sibiului, Cântarului, Viilor şi Lucian Blaga, există un sens giratoriu construit, care nu poate face din acest loc o piaţă, respectivul amplasament a făcut obiectul unei lucrări de regenerare urbana dorita de administraţia locala datorită necesității fluidizării traficului rutier”, precizează arhitectul.

De asemenea, acesta consideră că amplasarea celor două tunuri și a catargului ar putea să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei și precizează că potrivit O. U.G. Nr. 195 din 12 decembrie 2002 art. 30 alin (7) lit.a) ”se interzice amplasarea, în zona drumului public, de construcţii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalaţiile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanţii la trafic sau să le distragă atenţia, punând în pericol siguranţa circulaţiei”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea