Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

Proiectul de reorganizare al MADR lasă Direcția Agricolă Alba cu… 11 angajați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi a unor structuri aflate în subordine a fost aprobat de plenul Senatului în ultima sa şedinţă din 2014.
Documentul prevede înfiinţarea Autorităţii Fitosanitare, a oficiilor pentru agricultură judeţene, a Autorităţii Naţionale pentru Resursele Vegetale, a Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de MADRCreştere a Precipitaţiilor precum şi a Agenţiei Zonei Montane.
Măsurile de reorganizare presupun, printre altele, preluarea activităţilor de inspecţie, verificare şi control de către noi structuri MADR, inspectorii din domeniul zootehniei vor fi preluaţi de către nou înfiinţata Agenţie Naţională de Zootehnie, iar unităţile fitosanitare din cadrul direcţiilor agricole vor fi desfiinţate, activitatea acestora fiind preluată de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, structură nou înfiinţată, în subordinea MADR. Tot în cadrul MADR se înfiinţează Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură, cu rang de direcţie, prin reluarea activităţilor de inspecţie, de verificare şi de control de la direcţiile pentru agricultură judeţene.
În cadrul plenului Senatului a mai fost adăugat un amendament, pe lângă cele din raport, cu privire la înfiinţarea Agenţiei Zonei Montane, cu sediul în municipiul Alba Iulia.
În cadrul Agenţiei se organizează, ca direcţie, Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpati – CEFIDEC, structură specializată pentru formare profesională cu specific montan.
Printre atribuţiile Agenţiei Zonei Montane se regăsesc elaborarea şi implementarea strategiilor pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane, elaborarea şi propunerea spre aprobare a unor măsuri tehnico-operative privind aplicarea în teritoriu a strategiei şi politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării şi protecţiei mediului montan în vederea creşterii calităţii vieţii populaţiei montane. De asemenea, Agenţia elaborează şi propune spre iniţiere Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale proiectele de acte normative al căror obiect se referă la dezvoltarea şi protecţia zonei montane.

Citeşte şi: Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri

Toate bune şi frumoase pe hârtie însă împărţeala făcută prin cabinetele ministeriale de la Bucureşti aruncă în haos activitatea din teritoriu, în primul rând prin divizarea bazelor de date referitoare la agricultură, care pleacă odată cu angajaţii din teritoriu.
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba are în prezent 25 de angajaţi. Vor pleca la nou înfiinţata Autoritate Naţională Fitosanitară 7 persoane care lucrau în cadrul unităţii fitosanitare din subordinea DADR Alba şi un inspector pe zootehnie va fi preluat de nou înfiinţata Agenţie Naţională de Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu”. Alţi 6 inspectori de pe control ai DADR Alba vor fi preluaţi de Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură din MADR. Din 25 de angajaţi, DADR Alba va rămâne cu 11, sub minimul prevăzut de organigramă, de 15. În plus, o mare parte din registrele agricole, bazele de date cu culturi şi înfiinţări de vii şi livezi vor rămâne la direcţia agricolă. Dar o altă parte a documentaţiei va pleca cu restul angajaţilor, fiecare în subordinea unei alte agenţii sau direcţii, coordonată direct de la Bucureşti. Adică, este extrem de posibil ca pentru un dosar depus la la Direcţia Agricolă Alba, un cetăţean să solicite informaţii pe fitosanitar, zootehnie sau ameliorări genetice doar de la Bucureşti, de la MADR. Cu toate că până mai ieri, datele circulau în cadrul aceleiaşi unităţi iar informaţiile din bazele de date puteau fi centralizate mai operativ. Situaţia este deocamdată incertă şi pentru mâna de oameni ce rămâne să funcţioneze în direcţia agricolă judeţeană. Pentru că, până acum, munca era oarecum în echipă, intersectându-se relativ uşor, la nevoie, datele de pe agricultură cu cele de pe zootehnie sau, pur şi simplu, orice era necesar pentru eliberarea unei adeverinţe din baza de data comună.
Vânzoleala de la începutul acestui an, care tinde să cuprindă direcţiile agricole din România, aminteşte de un alt experiment ratat : descentralizarea din 2013 a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene. Atunci, totul a eşuat într-o reducere cu 15% a personalului angajat. Aşteptăm cu interes să vedem cum se organizază acum MADR şi structurile sale din teritoriu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Redactor, ziarul Unirea Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea