Rămâi conectat

Politică Administrație

Proiectul de reorganizare al MADR lasă Direcția Agricolă Alba cu… 11 angajați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi a unor structuri aflate în subordine a fost aprobat de plenul Senatului în ultima sa şedinţă din 2014.
Documentul prevede înfiinţarea Autorităţii Fitosanitare, a oficiilor pentru agricultură judeţene, a Autorităţii Naţionale pentru Resursele Vegetale, a Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de MADRCreştere a Precipitaţiilor precum şi a Agenţiei Zonei Montane.
Măsurile de reorganizare presupun, printre altele, preluarea activităţilor de inspecţie, verificare şi control de către noi structuri MADR, inspectorii din domeniul zootehniei vor fi preluaţi de către nou înfiinţata Agenţie Naţională de Zootehnie, iar unităţile fitosanitare din cadrul direcţiilor agricole vor fi desfiinţate, activitatea acestora fiind preluată de către Autoritatea Naţională Fitosanitară, structură nou înfiinţată, în subordinea MADR. Tot în cadrul MADR se înfiinţează Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură, cu rang de direcţie, prin reluarea activităţilor de inspecţie, de verificare şi de control de la direcţiile pentru agricultură judeţene.
În cadrul plenului Senatului a mai fost adăugat un amendament, pe lângă cele din raport, cu privire la înfiinţarea Agenţiei Zonei Montane, cu sediul în municipiul Alba Iulia.
În cadrul Agenţiei se organizează, ca direcţie, Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpati – CEFIDEC, structură specializată pentru formare profesională cu specific montan.
Printre atribuţiile Agenţiei Zonei Montane se regăsesc elaborarea şi implementarea strategiilor pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane, elaborarea şi propunerea spre aprobare a unor măsuri tehnico-operative privind aplicarea în teritoriu a strategiei şi politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării şi protecţiei mediului montan în vederea creşterii calităţii vieţii populaţiei montane. De asemenea, Agenţia elaborează şi propune spre iniţiere Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale proiectele de acte normative al căror obiect se referă la dezvoltarea şi protecţia zonei montane.

Citeşte şi: Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri

Toate bune şi frumoase pe hârtie însă împărţeala făcută prin cabinetele ministeriale de la Bucureşti aruncă în haos activitatea din teritoriu, în primul rând prin divizarea bazelor de date referitoare la agricultură, care pleacă odată cu angajaţii din teritoriu.
Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba are în prezent 25 de angajaţi. Vor pleca la nou înfiinţata Autoritate Naţională Fitosanitară 7 persoane care lucrau în cadrul unităţii fitosanitare din subordinea DADR Alba şi un inspector pe zootehnie va fi preluat de nou înfiinţata Agenţie Naţională de Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu”. Alţi 6 inspectori de pe control ai DADR Alba vor fi preluaţi de Direcţia de Inspecţii Verificare şi Control în Agricultură din MADR. Din 25 de angajaţi, DADR Alba va rămâne cu 11, sub minimul prevăzut de organigramă, de 15. În plus, o mare parte din registrele agricole, bazele de date cu culturi şi înfiinţări de vii şi livezi vor rămâne la direcţia agricolă. Dar o altă parte a documentaţiei va pleca cu restul angajaţilor, fiecare în subordinea unei alte agenţii sau direcţii, coordonată direct de la Bucureşti. Adică, este extrem de posibil ca pentru un dosar depus la la Direcţia Agricolă Alba, un cetăţean să solicite informaţii pe fitosanitar, zootehnie sau ameliorări genetice doar de la Bucureşti, de la MADR. Cu toate că până mai ieri, datele circulau în cadrul aceleiaşi unităţi iar informaţiile din bazele de date puteau fi centralizate mai operativ. Situaţia este deocamdată incertă şi pentru mâna de oameni ce rămâne să funcţioneze în direcţia agricolă judeţeană. Pentru că, până acum, munca era oarecum în echipă, intersectându-se relativ uşor, la nevoie, datele de pe agricultură cu cele de pe zootehnie sau, pur şi simplu, orice era necesar pentru eliberarea unei adeverinţe din baza de data comună.
Vânzoleala de la începutul acestui an, care tinde să cuprindă direcţiile agricole din România, aminteşte de un alt experiment ratat : descentralizarea din 2013 a Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene. Atunci, totul a eşuat într-o reducere cu 15% a personalului angajat. Aşteptăm cu interes să vedem cum se organizază acum MADR şi structurile sale din teritoriu.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Redactor, ziarul Unirea Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea