Rămâi conectat

Curier Județean

Proiecte de peste 17 milioane de euro depuse de primăria Alba Iulia în cadrul PNRR: LISTA clădirilor care vor fi eficientizate energetic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiecte de peste 17 milioane de euro depuse de primăria Alba Iulia în cadrul PNRR: LISTA clădirilor care vor fi eficientizate energetic

În urma unei campanii contra-cronometru, echipa de proiecte din cadrul Primăriei Alba Iulia a reușit să finalizeze și să depună nu mai puțin de 14 proiecte prin care se dorește atragerea a 14.894.793,59 euro, fără TVA.

Este vorba despre 11 proiecte de eficientizare energetică pentru clădiri rezidențiale din Alba Iulia (suma totală PNRR Axa 1: 48.891.271,86 lei fără TVA, 9.931.800,00 euro fără TVA) și despre 3 proiecte de renovare energetică pentru Colegiul național Horea Cloșca și Crișan și alte 2 grădinițe din Alba Iulia – Grădinița cu program prelungit nr.11 și 12 (PNRR Axa 2: 24.431.328,59 lei fără TVA, 4.962.993,59 euro fără TVA).

Lista imobilelor rezidențiale din Alba Iulia prinse în aceste proiecte:

str. Vasile Goldiș nr 26, BL 11 A și 11 B; B-dul Transilvaniei nr 23 B, BL 13 A; B-dul Transilvaniei nr 2A BL 23 Sc. A si Sc. B; B-dul Transilvaniei nr 4, BL 24 Sc. A și Sc. B; B-dul Transilvaniei nr 6, BL 25 Sc. A si Sc. B; Bloc 26 27 B-dul Transilvaniei nr . 10 Sc . 26 A si Sc. 26 B; B-dul Transilvaniei nr. 12 Sc. 27 A si Sc. 27 B; B-dul Transilvaniei nr. 14, BL 28; Str. Republicii, nr 25 Sc. C1A, Str. Gheorghe Șincai nr 17 Sc. C1B, Str. Gheorghe Șincai nr 19 Sc. C2, Str. Gheorghe Șincai nr 21 Sc. C3; Str. Orizontului nr.2 Sc. A3; Str. Ampoiului nr.17, sc. A4; str. Ampoiului nr.15 Sc .A5, str. Ampoiului nr. 13 Sc A6, str. Ampoiului nr. 11 Sc A7; str. Ampoiului nr.9 Sc. A8; Str. Gheorghe Șincai nr. 23 Sc. M1, Str. Gheorghe Șincai nr 25 Sc. M2.

„Țin să le mulțumesc consilierilor locali pentru efortul de a vota toate aceste proiecte, și colegilor din Primăria Alba Iulia cu care am muncit zi-lumină în ultimele săptămâni, pentru a putea finaliza și depune în timpul prevăzut de normele de aplicare toate aceste proiecte care vor schimba nu doar imaginea acestor zone urbane, dar vor aduce beneficii imense tuturor albaiulienilor care domiciliază în aceste imobile, traduse prin confort mai ridicat și facturi mai mici la întreținerea locuințelor. Rezolvăm, rând pe rând, toate problemele orașului!”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare