Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proiectarea și execuția Autostrăzii Sebeș-Turda, scoasă la licitație. Până în 12 septembrie se depun ofertele

Bogdan Presecan

Publicat

în

Este oficial! A început procedura de licitație pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sebeș-Turda, cea mai mare investiție din județul Alba de după 1989. Sâmbătă, 20 iulie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat pe SEAP anunțul oficial de licitație a celor 4 loturi de autostradă, cu o lungime însumată de 70 de kilometri şi un cost estimat de circa 2,5 miliarde de lei, echivalentul a 554 milioane de euro.

Anunțul acestei vești foarte pozitive pentru infrastructura și economia județului Alba a fost făcut cu o satisfacție nedisimulată, de către Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, cel care, potrivit ministrului Marilor Proiecte de Infrastructură – Dan Șova, a avut un rol important în materializarea acestui proiect.

Un proiect de altfel în care foarte puțini s-au arătat încrezători la momentul primelor demersuri și care, iată, că într-un timp record, în premieră pentru România, a obținut finanțare europeană de 85 % pe exercițiul bugetar 2007-2013, fapt ce face ca investiția să trebuiască finalizată până la sfârșitul anului 2015. Astfel, lucrările vor trebui să înceapă în primăvara anului viitor.

Potrivit lui Roman, în data de 12 septembrie se vor deschide plicurile cu ofertele depuse la CNADR, iar in termen de 30 de zile sunt desemnati castigatorii. Vor fi licitate așa cum am mai spus 4 loturi de autostrada pe care se va lucra concomitent.

Autostrada va costa aproape 8 milioane de euro pe kilometru și este împărţită în patru loturi.

Pe loturi, sumele sunt împărţite astfel: lotul 1 (17 km – km 0+000 – km 17+000) – 57,028 milioane de lei, lotul 2 (24,25 km – km 17+000 – km 41+250) – 66,913 milioane de lei, lotul 3 (12,45 km – km 41+250 – km 53+700) – 48,372 milioane de lei şi lotul 4 (16,300 km – km 53+700 – km 70+000) – 53,248 milioane de lei.

Potrivit anunţului de participare, contractul va fi atribuit constructorilor care vor prezenta oferta cea mai scăzută, iar durata de construcţie este de 22 de luni – 4 luni pentru proiectare respectiv, 18 luni pentru execuţia lucrărilor. Cu alte cuvinte, dacă până la finalul anului va fi desemnat un câştigător,iar  autostrada ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul anului 2015.

“Anuntul de licitație pentru autostrada Sebes-Turda a fost urcat pe SEAP. Vor fi licitate așa cum am mai spus 4 loturi de autostrada pe care se va lucra concomitent. In data de 12 septembrie se vor deschide plicurile cu ofertele depuse la CNADR, iar in termen de 30 de zile sunt desemnati castigatorii.

Ma bucur ca autostrada porneste si va multumesc tuturor celor care ați crezut in mine si in reușita acestui proiect. Iar celor care au pus bete in roate le spun sa se bucure si ei, pentru ca vor beneficia de facilitățile autostrăzii.

Alături de Primul Ghiozdan si Scoala Profesionala, autostrada este al treilea proiect care devine realitate. O investiție de circa 1 miliard de euro, scoasă de la naftalina de incapatanarea mea, de ajutorul lui Dan Sova si de putin noroc. Doamne ajuta!”, a declarat Florin Roman.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea