// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

PROIECT: Parlametarii vor să introducă birourile notariale publice, de stat

Patru parlamentari de la ALDE și PSD au inițiat un proiect legislativ de modificare a exercitării profesiei de notar.  Aceeași propunere legislativă a fost depusă și în 2015 de doi aleși de la UNPR, dar a fost respinsă ulterior de ambele camere.

Proiectul prevede o nouă formă de organizare a biroului notarial, ca birou public, în care urmează să își desfășoare activitatea un notar public de stat. Conform argumentelor aduse de inițiatori în expunerea de motive, astfel “se va deschide această piață, ca o alternativă la intensificarea competiției și eliminarea eventualelor înțelegeri între notari, pentru stabilirea onorariilor”. Mai mult, susțin parlamentarii care și-au însușit cuvânt cu cuvânt proiectul inițiat acum 3 ani de alți aleși, în acest moment, notarii nu își fac concurență unii altora, deoarece “la orice cabinet notarial ai merge, același onorariu ni se cere pentru același serviciu”.

Lege pentru modificarea și completarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995

Art. 4 – (1) După lit. b) se intrduce o nou literă, lit. c), cu următorul cuprins:

“c) birou public.”

Art. 4 – După alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:

“Prin excepție de la prevederile art. 173, în cadrul biroului public își exercită funcțiile un notar public de stat, angajați cu studii superioare și personal auxiliar.”

Proiectul legislativ va fi analizat mai întâi la Senat, unde se află în dezbatere publică, apoi în Camera Deputaților, care va da votul final. Dacă ar fi adoptat, Ministerul Justiției ar urma să emită normele de punere în aplicare, în termen de 60 de zile de la adoptare.

sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419