Rămâi conectat

Curier Județean

Proiect european în premieră la Alba Iulia. Vor fi înfiinţate centre de producţie săpun, reciclare ulei alimentar şi de colectare uleiuri vegetale. Locuri de muncă pentru persoane vulnerabile

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

proiect albaUn proiect european, care aduce în judeţul Alba o premieră naţională în domeniul reciclării a fost lansat vineri. Este vorba despre proiectul „Economia socială – Inovaţie, incluziune şi dezvoltare durabilă”  ce va duce la crearea unui sistem integrat de reciclare a uleiurilor menajere uzate, un agent poluator folosit pe scară largă de populaţie, şi transformarea acestora în produse care ulterior pot fi vândute.

Astfel, în judeţul Alba (zona rurală) vor fi înfiinţate două centre, unul de producţie săpun şi reciclare ulei alimentar uzat şi un alt centru de colectare uleiuri vegetale uzate.

Un nou proiect finanțat din fonduri europene va crea locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, în întreprinderi sociale a căror activitate va contribui la reducerea poluării în regiunea Centru.

Zeci de persoane provenind din grupuri vulnerabile vor beneficia de formare profesională și își vor putea găsi un loc de muncă în patru noi întreprinderi sociale, care vor fi înființate în județele Alba, Sibiu și Mureș ca parte a unui proiect european derulat de Asociația Centrul de Formare și Incluziune Socială (CEFIS România).

Este pentru prima dată în România când se creează un tip complex de infrastructură pentru reutilizarea uleiurilor alimentare uzate de proveniență casnică, unul din cei mai puternici agenți poluatori folosiți pe scară largă de populație. Până în prezent, în puținele locuri în care uleiurile erau colectate, următorul pas era exportul în străinătate pentru prelucrare. Proiectul, ce va deveni operațional începând cu luna iunie a acestui an, va transforma uleiurile în produse precum săpunuri, acoperind astfel fiecare etapă din procesul de reciclare: colectarea, prelucrarea, reutilizarea și comercializarea produsului final. În acest fel, proiectul va fi benefic pentru toți locuitorii regiunii Centru, cu precădere județele Alba, Mureș și Sibiu, prin crearea unei infrastructuri de colectare și reducere a nivelului de poluare.

Numit „Economia socială – Inovație, Incluziune si Dezvoltare durabilă”, proiectul va duce la înființarea îa patru noi entități economice: firma „CollectOil”  (Alba) va colecta uleiuri vegetale uzate, iar firma „NaturSoap” (Alba) se va ocupa atât de reciclarea de uleiuri alimentare, cât și de producția propriu-zisă a săpunurilor. Produsele vor fi vândute ulterior de alte două întreprinderi sociale, „Soap & Gift” și „BioSoap & Gift”, prin magazine care urmează să fie deschise în municipiile Sibiu şi Târgu Mureș.

În cadrul proiectului, 70 de persoane din grupuri vulnerabile vor beneficia de servicii de informare, consiliere și formare profesională, pentru a înțelege cerințele actuale de pe piața muncii și a-și dezvolta competențele necesare pentru găsirea unui loc de muncă. Este vorba despre tineri care, la 18 ani, părăsesc instituțiile de protecție socială, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, femei în situații de risc sau persoane din comunități izolate. Dintre toți aceștia, 20 vor fi instruiți în ocupația de  lucrători în comerț, 20 ca agenți de vânzări, iar alți 30 ca antreprenori în economia socială. Dintre beneficiari, 14 persoane vor fi angajate în cele patru întreprinderi, alături de alți 5 specialiști, acolo unde cerințele posturilor necesită cunoștințe de specialitate, ceea ce înseamnă crearea a 19 noi locuri de muncă în regiunea Centru.
Am gândit un sistem în care toată lumea câștigă: locuitorii din regiunea Centru vor putea recicla uleiurile uzate, ajutând la protecția mediului și la reducerea poluării în zona în care trăiesc. Cele patru întreprinderi nou-create vor transforma uleiul în produse care ulterior se vor vinde în Sibiu și Târgu Mureș, oferind locuri de muncă pentru persoane vulnerabile și prosperitate economică regiunii. Sperăm ca proiectul să inspire și alte direcții de dezvoltare a unor afaceri ce ating atât zona reciclării, a protecției mediului, cât și cea socială, opțiunile fiind foarte multe, iar impactul pozitiv va fi resimțit pe paliere diferite”, a declarat Luciana Drăgoi, președinte CEFIS România.

proiect reciclare uleiProiectul include și activități de informare pentru publicul larg cu privire la oportunitățile de afaceri în domeniul reciclării, prin care s-ar putea crea ulterior locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile. Activitatea de comunicare va urmări și ca membrii comunității să înțeleagă pe deplin nevoia de acceptare și integrare a persoanelor din grupuri vulnerabile pe piața muncii, ca un factor de echilibru social, generator de prosperitate pentru întreaga comunitate.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu “RUROM” Asociația de Dezvoltare Rurala, o organizație cu experiență în munca cu grupuri vulnerabile și în programe de instruire, și firmele SC Formarom SRL și SC DALEMA WEST SRL, ambele acreditate ca furnizori de formare profesionala a adulților și care au desfășurat deja zeci de cursuri pentru formare și calificare profesională.

Finanțarea provine din fonduri europene, proiectul fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, și se înscrie pe axa prioritară nr. 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție  6.1. – „Dezvoltarea Economiei Sociale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea