Rămâi conectat

Politică Administrație

PROIECT: Centru de închiriat biciclete în Parcul Unirii – 60 de vehicule pe două roți vor fi puse la dispoziția albaiulienilor și turiștilor

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Primăria Alba Iulia propune transmiterea unui spațiu de 100 mp, spre folosință gratuită pe o perioadă de 3 ani, Asociației Green Revolution

I-VeloPe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Alba Iulia se află proiectul de hotărâre privind transmiterea în folosinţă gratuită către Asociaţia Green Revolution din România a unui spaţiu public situat în zona „Parcului Unirii” din Municipiul Alba Iulia, cu suprafaţa de aproximativ 100 mp, precum şi accesul la curentul electric şi internet, pentru o perioadă de 3 ani, în vederea amenajării unei staţii de închiriat biciclete.

Potrivit reprezentanților administrației locale, actul normativ este supus aprobării consilierilor locali având în vedere faptul că în prezent Alba Iulia nu dispune de un centru de închiriat biciclete, iar materializarea acestui proiect va fi o premieră pentru municipiu, care are posibilitatea de a se alătura altor oraşe mari din ţară, partenere alături de Asociaţia Green Revolution în cadrul Programului IVelo.

Misiunea Programului este introducerea bicicletei în peisajul vieţii urbane ca mijloc de transport alternativ. Lansat în 9 mai 2010 de Green Revolution şi Raiffeisen Bank, IVelo este prezent în Bucureşti, Buftea, Braşov, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timişoara. Cu 11 centre de închiriere a bicicletelor şi aproximativ 1.000 de biciclete, IVelo a înregistrat 820.000 de utilizări în cei 4 ani de activitate. IVelo este cel mai important proiect multianual de bike-sharing din Romania”, se precizează în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre.

În același document se arată că în urma transmiterii în folosinţă gratuită a spaţiului public menţionat, Asociaţia Green Revolution se obligă să asigure locuitorilor municipiului Alba Iulia şi turiştilor un număr de aproximativ 60 de biciclete achiziţionate în cadrul Programului IVelo, care vor fi folosite gratuitde persoanele cu vârste de până la 16 ani şi de pensionari, iar iar pentru ceilalţi solicitanţi se va percepe un tarif de 3 lei/h sau 15 lei/24h (conform Protocolului de Colaborare care se va încheia cu primăria).

Asociația se mai obligă să asigure echipamentul adiţional necesar pentru această activitate de agrement; să amenajeze din fonduri proprii cabinele IVelo, rastelele de biciclete etc.; să respecte regulile şi normele impuse de Municipiul Alba Iulia; să suporte costurile de întreţinere şi reparaţii a eventualelor defecte ale bicicletelor pe toată durata de implementare a Proiectului, cât şi înlocuirea acestora în cazul în care se impune această necesitate; să asigure buna funcţionare a centrelor, conform Protocolului de Colaborare.

În ultimii ani Municipalitatea a făcut eforturi mari în ceea ce priveşte investiţia în proiecte de infrastructură pentru amenajarea şi crearea pistelor de biciclete. Dintre aceste proiecte care sunt finalizate cu succes iar altele în curs de implementare, se pot aminti: Modernizare DN74 – Strada Zlatnei – Calea Moţilor- unde sunt amenajaţi aproximativ 3,3 kilometri de piste pentru biciclete; DN1-E81 – str. Alexandru Ioan Cuza – unde sunt amenajaţi aproximativ 2,7 kilometri de piste pentru biciclete; Zona Mamut – Parcul Dendrologic – 5,4 kilometri de piste pentru biciclişti; Reabilitare Centru Istoric, Fortificaţie de tip Vauban – unde sunt amenajaţi aproximativ 4 kilometri de piste pentru biciclişti; Refuncţionalizare Bulevardul Transilvaniei – aproximativ 0,4 kilometri de piste pentru biciclişti. Un alt proiect important aflat in curs de implementare în cadrul căruia Primăria face parte din echipa de implementare, este „Moveing goods by cycle” acronim (CYCLELOGISTICS). Obiectivul general al proiectului urmăreşte sa reducă energia folosită în transportul de mărfuri urban, încurajează renunţarea la autovehiculele motorizate şi folosirea mai multor biciclete în scopul transportării de bunuri în centrele oraşelor din Europa prim promovarea utilizării bicicletei ca mijloc alternativ de transport. Având în vedere eforturile Primăriei în ceea ce priveşte construcția pistelor de biciclete cât şi promovarea beneficiilor aduse în scopul utilizării acestora, următorul pas în realizarea şi conturarea unei viziuni ample şi de lungă durată care are ia bază dorinţa de a dezvolta în oraş o comunitate a bicicliştilor este punerea la dispoziţia cetăţenilor municipiului cât şi a turiştilor, un număr de 60 de biciclete noi şi moderne care să poată fi închiriate şi utilizate pe pistele de biciclete amenajate atât în oraş cât şi în zonele conexe”, se mai arată în raportul de specialitate avizat de Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Alba Iulia ce va avea loc vineri, 21 martie a.c.

FOTO: raiffeisencomunitati.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea