Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Profesorul Gheorghe Bădău, „Omul orchestră” al Munților Apuseni, a plecat să dirijeze o orchestră a îngerilor!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorul Gheorghe Bădău, „Omul orchestră” al Munților Apuseni, a plecat să dirijeze o orchestră a îngerilor!

Comunitatea moților își plânge astăzi unul dintre cei mai distinși membri ai săi, profesorul Gheorghe Bădău, cunoscut drept „omul orchestră al Apusenilor”.

Citește și: Maestrul Gheorghe Bădău – „Omul orchestră” al Munților Apuseni

Pentru mulți, profesorul Bădău a fost ghidul și mentorul lor în lumea fascinantă a muzicii. O persoană dintre cele care își aduc aminte cu emoție de începuturile în lumea muzicii este o localnică, care păstrează cu drag prima sa vioară, un simbol al începuturilor sale în acest domeniu fascinant.

Profesorul Gheorghe Bădău a fost mentorul său, cultivându-i pasiunea pentru muzică și îndrumându-l pe acest drum magic al sunetelor.

Postarea integrală

„Azi am aflat că profesorul Gheorghe Bădău, omul orchestră al Apusenilor a plecat să dirijeze o orchestră a îngerilor.

În amintirea începuturilor mele în lumea fascinantă a muzicii păstrez cu drag prima mea vioară.
Profesorul Gheorghe Bădău a fost ghidul meu în descoperirea acestui instrument magic, cultivând în mine pasiunea pentru muzică.


Cu aceeași dăruire, a încercat să împărtășească și fratelui meu Sorin dragostea pentru țambal.
Abia acum realizez că în acele vremuri, chiar și tata cânta la contrabas în taraful condus de maestrul Gheorghe Bădău.

Cu rigoare și talent, a transmis pasiunea pentru muzica populară unui număr impresionant de tineri, modelând o orchestră de excepție în decursul a zeci de ani de activitate.

Se cuvine să fim recunoscători maestrului pentru că a fost arhitectul unei călătorii muzicale ce a rămas eternă în inimile noastre, fie că muzica este acum pentru unii o pasiune iar pentru mulți o meserie.”

Citește și: Mesaje de condoleanțe și comemorare. ANUNTURI de deces la trecerea la cele veșnice a persoanelor dragi

Profesorul Bădău nu s-a limitat doar la a ghida pe un singur elev, ci și-a împărtășit pasiunea pentru muzică și cu alți tineri talentați din comunitate.

Profesorul Gheorghe Bădău s-a născut în 18 ianuarie 1948 în satul Târsa – cătun Verdești, din comuna Avram Iancu, într-o familie de moți în care tatăl, Gheorghe, era tâmplar, iar mama, Maria, era casnică, acesta fiind cel mai mic dintre 5 cinci copii ai familiei, din care au trăit 3. Școala primară a făcut-o în satul Târsa, a urmat cea gimnazială în centrul comunei Avram Iancu, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud și apoi Institutul Pedagogic de trei ani de la Târgu Mureș. După absolvire, primul său serviciu a fost de doar două săptămâni la Casa Pionierului din Cîmpeni, fiind solicitat să vină ca profesor la Liceul Teoretic Cîmpeni, din lipsă de cadru didactic calificat.

Ulterior s-a căsătorit cu o profesoară de desen, întemeind o familie de profesori-artiști care au dat naștere unei fete ce este în prezent profesoară de limba română-engleză la Colegiul Național „Avram Iancu” Cîmpeni. În anul 1982 a fost repartizat cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Alba ca profesor de muzică titular în noua clădire a Școlii Gimnaziale Cîmpeni, fiind director în această unitate de învățământ în perioada 2006-2011 și director adjunct în perioada 1990-2001. Ulterior, a ieșit la pensie în anul 2012, dar a continuat să lucreze și în prezent cu copiii pentru a-i învăța muzică populară instrumentală.

De altfel, ca împlinire a îndelungatei cariere artistice și de pregătire a tinerilor instrumentiști populari, în 2017, la inițiativa Primăriei și Casei de Cultură „Avram Iancu” Cîmpeni, acesta a susținut cu ocazia Festivalului de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!” din „Capitala Țării Moților” un spectacol aniversar în care a dirijat și coordonat aproximativ 40 de artiști, foști elevi pe care i-a învățat de-a lungul timpului și care activează în prezent în alte formații, unii dintre aceștia fiind foarte cunoscuți și apreciați de iubitorii de folclor. Aceștia au venit cu multă bucurie să cânte publicului participant la festival, în semn de recunoaștere și mulțumire pentru profesorul ce i-a învățat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea