Rămâi conectat

Ştirea zilei

Profesor universitar din Cluj, după tragediile de la Sântimbru, Crevedia, 2 Mai și Botoșani: ”Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesor universitar din Cluj, după tragediile de la Sântimbru, Crevedia, 2 Mai și Botoșani: ”Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile”

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB Cluj, a transmis un mesaj dur după tragediile de la Sântimbru, Crevedia, 2 Mai și Botoșani, în care zeci de persoane și-au pierdut viața sau au fost grav rănite.

Acesta este de părere că tragediile din ultima vreme sunt rezultatul nepăsării și a lipsei de interes față de reguli a cetățenilor și instituțiilor statului, dar și a deficitului educațional, augmentat de creșterea nesimțirii și agresivității în societate.

”2 MAI, VOLUNTARI, BOTOȘANI, SÂNTIMBRU, CREVEDIA ETC. – IRESPONSABILITATEA ȘI NERESPECTAREA REGULILOR de către tot mai mulți cetățeni (indiferent de generație, educație, profesie etc.), instituții, firme, administrație și chiar de către stat în ansamblu devine o problemă națională extrem de costisitoare și dăunătoare.

Am văzut din plin în pandemie, continuăm să vedem și acum, de la exemple aparent banale precum litoralul la comportamentul iresponsabil pe șosele, și de la instituții la politicieni.
Modelul de succes popular este rebelul, cel care sfidează regulile, neînfricatul!

De la nivel macro la nivel individual, regulile par opționale sau facultative, nicidecum obligatorii.

Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre „șmecherii” care nu se tem de nimic.

Din ce în ce mai multe încălcări ale legilor și regulamentelor, la toate nivelurile – autorizații, droguri, alcool, trafic pe drumuri publice, învățământ, sănătate, poliție, justiție, turism etc.

Evantaiul pare larg: corupție, cinism, nepăsare („miserupism”), incompetență, micul șarlatanism, egoism dus la extrem, teribilism etc. Toate sub umbrela unui deficit educațional în sens larg și de cultură a legalității, plus creșterea nesimțirii și agresivității în societate.

Fenomenul este încurajat de faptul că majoritatea scapă nepedepsiți!

Am avut vreodată, istoric vorbind, CULTURA LEGALITĂȚII în țara aceasta?

Există și altceva decât FRICA DE PEDEPSE MARI care ar putea funcționa la noi?”, a scris pe Facebook profesorul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT pe DN7: Un tânăr de 28 de ani, din Ungaria, s-a răsturnat cu motocicleta în afara carosabilului. A fost transportat la spital

Bera Larisa

Publicat

în

ACCIDENT pe DN7: Un tânăr de 28 de ani, din Ungaria, s-a răsturnat cu motocicleta în afara carosabilului. A fost transportat la spital Un accident a avut loc marți, 16 iulie, în jurul orei 13,45, pe DN 7. Un motociclist din Ungaria a pierdut controlul mopedului și s-a răsturnat în afara părții carosabile. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea