Rămâi conectat

Curier Județean

Producția record de floarea soarelui pleacă către export: „recoltăm mult, dar nu avem unde procesa, vindem ieftin la străini”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Producția record de floarea soarelui pleacă către export: „recoltăm mult, dar nu avem unde procesa, vindem ieftin la străini”

Degeaba recoltăm mult. Motivele pentru care fermierii români exportă cerealele ieftin

Degeaba recoltăm mult, dacă n-avem unde să transformăm floarea soarelui în ulei. Foarte mulți agricultori se plâng de această situație. Ei spun că România trimite cereale ieftine în Vest și apoi aduce produse scumpe gata ambalate. Un cerc vicios care ne costă.

România înregistrează în acest an un record la producţia de floarea-soarelui, cu o creştere de aproximativ 1,22 de milioane de tone faţă de 2020. Lipsa unităţilor de procesare la nivel naţional are ca efect vânzarea materiei prime către ţări din Uniunea Europeană şi nu numai.

Cezar Gheorghe, expert cereale: România generează circa 34% din producția de floarea-soareleui a UE de pe o suprafață de 26% din cât s-a însămânțat în UE. Din 3,3 milioane de tone, noi avem un consum estimat anual de 1,2-1,3 milioane tone de semințe de floarea soarelui, restul pleacă ca materie primă în Franța, Spania, Amsterdam.

La 50 de kilometri de Capitală, Georgeta Dicu și-a transformat pasiunea într-o afacere. Acum, este îngrijorată pentru că munca depusă în ultimul an nu va fi valorificată în totalitate.

Georgeta Dicu, fermier județul Călărași: Foarte bine ar fi dacă ar exista spații de stocare, de depozitare, așa fermierii n-ar mai fi nevoiți să-și vândă produsele direct din câmp și ar avea posibilitatea să o stocheze și să o vândă la un preț mai bun.

România ar fi putut genera în acest an, doar la nivelul culturii de floarea-soarelui, o valoare adăugată de două miliarde de dolari.

Cezar Gheorghe, expert cereale: Noi vindem materia primă cu 540 de dolari tona, când putem extrage supravalori pe ulei brut, pe șrotul de floarea-soarelui, industria conexă, ingrediente, în rafinare îți trebuie mai multe ingrediente, așa uleiul ar putea fi mai ieftin la raft. Ca să înțelegeți de ce se scumpește uleiul, există cerere foarte mare, oferta abia face față și stocurile sunt la cel mai jos nivel din ultimii 10-12 ani.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea