Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat în instanță suspendarea și anularea ordonanței de modificare a Codurilor penale

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, vineri, 3 februarie,  judecătorilor de la Curtea de Apel București – Secția de contencios administrativ suspendarea și anularea ordonanței de urgență adoptate de Guvern prin care au fost aduse modificări Codurilor penale.

Augustin Lazăr a cerut judecătorilor ca judecarea cererii de suspendare a ordonanței să se facă în regim de urgență, înainte ca acest act normativ să intre în vigoare pe data 9 februarie.

ELIT

„În cursul zilei de astăzi, 3 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea de Apel București — Secția de Contencios Administrativ și Fiscal cu o acțiune prin care a solicitat: în temeiul art.14 alin.(3) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată și completată, să se dispună suspendarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017, până la soluționarea definitivă a prezentei cauze, sens în care a solicitat și stabilirea în regim de urgență a unui termen de judecată pentru soluționarea cererii de suspendare, având în vedere data intrării în vigoare (9 februarie 2017). În temeiul dispozițiilor art.1 alin.(5 ) raportat la art.9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată și completată să se dispună anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Totodată, invocând excepția de neconstituționalitate a ordonanței, în temeiul art.9 alin.(2) din Legea 554/2004, procurorul general a solicitat instanței sesizarea Curții Constituționale, în temeiul dispozițiilor art.146 lit.d) din Constituție, precum și ale art.1 alin.(2), ale art.2, 3, 10 și 29 din Legea nr.47/1992, întrucât dispozițiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituționale.

În motivarea acțiunii, Augustin Lazăr a arătat că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât ordonanța are ca efect „perturbarea gravă a întregii activități a Ministerului Public și obstrucționează bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoane care au săvârșit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală”.

Totodată, mai spune procurorul general, adoptarea acestei ordonanțe împiedică realizarea rolului constituțional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor.

„Ordonanța este criticabilă pentru neconstituționalitate. Prejudiciul este iminent și se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menționată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanță de urgență se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituțională (Art.5 din Codul penal — Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei. (1) În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispozițiile alin.(1) se aplică și actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituționale, precum și ordonanțelor de urgență aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziții penale mai favorabile)”, mai afirmă sursa citată.

Augustin Lazăr mai spune că, prin intrarea în vigoare a ordonanței, este afectată, atât la nivel intern cât și extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupției la toate nivelurile autorităților și instituțiilor statului.

„În acest context, deși s-a invocat necesitatea asigurării conformității dispozițiilor Codului penal și ale Codului de procedură penală cu unele decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările aduse prin acest act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curții Constituționale. S-a subliniat, totodată, că efectele imediate ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 sunt vătămătoare în drepturile și interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lăsat loc arbitrariului în sfera actelor de dispoziție ale organelor administrative. Astfel, toate actele care vizează relațiile sociale ocrotite legal privind afirmarea și recunoașterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducând la lipsa unei disciplinări a aparatului administrativ cu consecințe în planul inechităților sociale”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.

sursa: Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Emil Boc laudă ”MUNCA la STAT”: „Numai la privat e mai ușor. Deși toată lumea zice: viața la stat, viața la stat”

Emil Boc laudă ”MUNCA la STAT”: „Numai la privat e mai ușor. Deși toată lumea zice: viața la stat, viața… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

!!! 4 februarie 2017 at 10:52

La ce mai e necesar,doar suntem un popor incult,multumim domnule procuror,ne angajam la taxe,impozite ,sa aveti voi salarii,sa plecati prin locuri caldute.

22 4 februarie 2017 at 10:55

Va rugam sa contestati in instanta ordonantele care v-au facut colonei,care v-au dat salarii si pensii nesimtite,noi majoritatea romanilor muncim pe salariul minim ,pe care Iohannis ,spune ca nu sunt bani sa-l creasca.

Un curios 4 februarie 2017 at 12:19

Pana in urma cu putin timp dl.procuror general era o prezenta foarte discreta.De la o vremea sa „activat” si este nelipsit de pe „sticla”.Exista o explicatie, dar care sa fie ?

m3 4 februarie 2017 at 13:24

Cum e domn’ procuror cu dosarul de coruptie musamalizat de statul de drept inainte de a fi „uns” ca sluga a sistemului ? Daca ati fi fost un om corect ati fi refuzat numirea sau actualmente v-ati fi prezentat demisia. Nu se poate face justitie cu jumatati de masura ! Nu se poate sa fi albit de sistem daca te dai de dreapta si sa fi terfelit si plimbat in catuse daca esti stanga.

albaiulian 4 februarie 2017 at 16:29

S-a dat si asta cu DNA ul si securistii ca are si el „bube” in cap.Foarte corect ce zice ” m3″. Hotul striga hotii, si el e penal la fel ca Dragnea. Rusine sa-i fie.!

Comentariile sunt oprite