// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Primul transplant de cord din acest an în România, la un pacient de 54 de ani, care a primit o inimă cu 18 ani mai tânără

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a efectuat, miercuri, primul transplant de cord din acest an, la un pacient de 54 de ani din Galați, care a primit inima de la un donator de 36 de ani aflat în moarte cerebrală. Operația a durat mai bine de cinci ore.

Medicul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, coordonatorul echipei care a realizat transplantul de cord, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că evoluţia pacientului este bună.

”Mă bucur să vă anunț că în cursul acestei zile am efectuat un transplant cardiac, la un pacient în vârstă de 54 de ani din județul Galaţi, aflat în evidența clinicii de mai bine de un an, cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Din fericire a fost un organ disponibil, un donator la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, donator de 36 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral şi, din păcate, s-a instalat moartea cerebrală. În această situaţie s-a decis prelevarea organelor, inclusiv cordul, ficatul şi cei doi rinichi. Cordul, ca de obicei, a ajuns la Târgu Mureş pe cale aeriană”, a spus medicul  Horaţiu Suciu.

De asemenea, el a precizat că prelevarea s-a făcut în această dimineață de către o echipă a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, condusă de medicul Cosmin Opriş.

”La orele amiezii elicopterul a aterizat, operaţia a durat circa cinci ore şi jumătate şi totul a decurs foarte bine. Ne bucurăm că pacientul este într-o stare foarte bună, ceea ce sperăm să se menţină în continuare. Am avut oarece emoţii deoarece transplant cardiac nu am făcut de aproape un an şi mă bucur că a fost o probă prin care am demonstrat că suntem pregătiţi, întreaga echipă, şi aici mă refer la toţi medicii, asistentele, anesteziștii, cardiologii, chirurgii, care participă la o asemenea intervenție”, a mai spus Horațiu Suciu.

Ultimul transplant de cord s-a efectuat, la Târgu Mureș, în 20 iunie 2017.

”Cred că toată lumea a observat că activitatea de transplant este într-un declin permanent, în primul rând din cauza lipsei de donatori”, a mai spus dr. Suciu.

Totodată, el a afirmat că în România sunt foarte puțini donatori, iar din această cauză se efectuează și puține transplanturi comparativ cu orice țară din Europa, precizând că există cadre medicale bine pregătite.

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este singurul în care se efectuează transplant de cord.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419