Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Primul pas spre construcția noului centru cultural din municipiul Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primul pas spre construcția noului centru cultural din municipiul Aiud

În sfârşit se face primul pas pentru readucerea la oraș a culturii aiudene, aflată în exilul impus de inexistența unui spațiu în care să se manifeste. Exilată în căminul cultural din localitatea Ciumbrud din cauza stării avansate de degradare a clădirii Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”, dar și a dărâmării voite a fostului cinematograf „Progresul”, într-un viitor pe care lumea speră să nu fie prea îndepărtat, cultura aiudeană va avea un sediu al ei, unul nou și modern.

Reuniți în ședință ordinară a Consiliului Local  Aiud, aleșii municipiului au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației tehnice „Studiu de Fezabilitate a obiectivului de investiții «Centru multicultural Liviu Rebreanu Aiud»”, studiu pentru efectuarea căruia administrația locală a plătit în urmă cu aproximativ 6 luni suma de 75.565 de lei.

Potrivit hotărârii adoptate și a studiului de fezabilitate adoptat pentru construirea, amenajarea și dotarea noii clădiri ce va adăposti Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu”, se vor cheltui nici mai mult, nici mai puțin de 34.766.053,55 lei inclusiv TVA, jumătate din sumă, adică 17.766.026 lei, fiind suportată de către Consiliul Județean Alba ca urmare a acceptării acestuia de a deveni partener la edificarea acestei construcții.

Studiul de fezabilitate, elaborat de către SC RDT Construcții Proiectare Instalații și Management SRL din București, prevede ca din suma totală calculată, 24.250,40 lei să fie folosiți doar pentru obţinerea și amenajarea terenului viitoarei construcții, alți 276.857,26 lei pentru branşamentele la utilități (gaz, apă, canal, energie electrică), 1.115.624,09 lei pentru acoperirea cheltuielilor și a asistenţei tehnice, sumă din care numai proiectarea construcției costă 638.922,22 lei, iar dirigenția de șantier 300.035,77 lei. Cum este și firesc, suma cea mai mare, adică 30.538.627,41 lei, este alocată construcției efective. A mai fost alocată suma de 1.500.198,83 lei, din care jumătate, mai exact 750.089,41 lei, doar pentru organizarea șantierului.

Noua clădire va fi edificată pe locul fostului cinematograf „Progresul”, dărâmat de actuala administrație în anul 2018, și se va întinde pe o suprafață de 2.335 metri pătrați. Comform celor declarate în urmă cu șase luni de către primarul Oana Badea, clădirea noului centru cultural va fi construită în regim subsol, parter și etaj și va avea: sală de spectacole (multifuncțională) cu 200 de locuri, sală studio, sală de expoziție, bibliotecă, centru de informare turistică, spații administrative, terase și spații pentru spectacole în aer liber și parcare. În plus, noul centru va dispune de o zonă de casierie cu sistem automat de ticketing, parcarea de la subsol va avea un control acces și unitate automatizată de plată, fiind prevăzută și o terasă circulabilă cu spații verzi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos: Promisiunile privind sediul operatorului și colectarea gratuită au rămas doar…promisiuni CJ Alba și Ion Dumitrel au luat poziția struțului în problema gropii de gunoi de la Galda de Jos, după ce promisiunile privind sediul operatorului și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea