Primul ceremonial al schimbului de gardă, din acest sezon turistic, în Cetatea din Alba Iulia. FOTO, VIDEO

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ceremonialul militar al schimbului de Gardă, unul dintre simbolurile Cetății Alba Carolina, a fost reluat, vineri, urmând să se desfășoare în fiecare zi, de la ora 12.00, până în 15 octombrie.

schimbul Garzii44Schimbarea gărzii, una dintre atracțiile Cetății Alba Carolina, a fost reluată la Alba Iulia. Doisprezece soldați, dintre care trei călare, îmbrăcați în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului XVIII, au mărșăluit în Cetatea Alba Carolina, efectuând schimbul de gardă la postul de la Poarta a IV-a și la postul de la Poarta a III-a a Cetății.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Caii folosiți la evenimente de către corpul de cavalerie al gărzii sunt de culoare neagră, de rasa friziană. 

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Soldații, care întruchipează militarii români din armata Imperiului Austriac, au mărșăluit, prin Cetate, venind dinspre Traseul Celor Trei Fortificații, spre Poarta a IV-a, respectiv spre Poarta a III-a a Cetății, unde au efectuat și schimbul de gardă, toboșarii asigurând fondul sonor specific unor astfel de momente. De primul spectacol din acest sezon turistic, de acest gen, s-au bucurat circa 100 de persoane, o parte din ei filmând și fotografiind reprezentația.

Ceremonialul schimbului de gardă va avea loc în fiecare zi, de la ora 12.00, vineri (de la ora 21.00) și sâmbătă (de la ora 12.00), vor fi trase și salve de tun.

Garda Cetății, așa cum este cunoscută de turiști, este un element de maximă importanță în procesul de restaurare, revitalizare și punere în valoare a Cetății de la Alba Iulia.

Ideea de a învia Garda Cetății a pornit ca strategie de a atrage turiștii la Alba Iulia. Odată cu construirea tunurilor, primul corp al gărzii a fost cel al artileriștilor, urmând formarea corpului cavaleriei în 2009 în urma aducerii din Olanda a nouă cai de rasa friziană. 

Uniformele purtate de soldații din Garda Cetății diferă în funcție de sezon și sunt uniforme militare austriece de la jumătatea secolului al XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldați: cavalerie, artileriști, infanteriști, comandanți, toboșari, etc. Fiecare corp al Gărzii are un comandant și un drapel propriu.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook