Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primele sentinţe definitive pentru înmatricularea maşinilor fără plata timbrului de mediu s-au dat și în Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Două autoturisme pot fi înmatriculate fără plata timbrului de mediu, în urma unor sentințe definitive ale unor instanțe din județ. O sentință a fost dată de Tribunalul Alba și a devenit definitivă întrucât nu s-a mai exercitat calea de atac, iar cealaltă a fost dată de Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis apelul unuia dintre cumpărători.

timbrul-de-mediuEste de așteptat ca în următoarele luni instanțele să fie date peste cap de numărul foarte mare al celor care vor respectarea dreptului lor de a-și înmatricula autoturismele fără plata timbrului de mediu declarat ilegat de Curtea Europeană de Justiție. Serviciul de înmatriculare din sub­ordinea Instituției Prefectului este obligat să respecte hotărârile instanței și să dea curs înmatriculărilor de acest tip.

Potrivit directorului Serviciului de Înmatriculări Alba, Mihai Zgârdea, cele două persoane care au avut câștig de cauză în instanță nu s-au prezentat încă pentru a-și înmatricula mașinile, sentințele fiind de dată foarte recentă.

”Deocamdată, singurele mașini înmatriculate în Alba fără plata timbrului de mediu sunt ale categoriilor exceptate de la plata acestui tip de taxă, precum persoanele cu handicap, mașinile aparținând pompierilor etc. Am aflat de cele două sentințe definitive și așteptăm ca proprietarii să se prezinte la Serviciul nostru”, a precizat Zgârdea.

Pe rolul Tribunalului Alba au fost înregistrate până acum 224 cereri având ca obiect ”obligaţia de a face” referitoare la înmatricularea unor autovehicule fără plata timbrului de mediu, iar potrivit unei statistici, dintre acestea au fost soluționate doar 27 de cereri, după cum urmează: 14 admise, 4 respinse, 9 cereri anulate, 1 cerere a fost suspendată și în cazul unei cereri s-a renunțat la judecată. Dintre cele 14 cereri admise o hotărâre a rămas definitivă prin nerecurare, restul dosarelor sunt încă în termenul de exercitare a căii de atac la Curtea de Apel Alba Iulia. Privind cele 4 dosare respinse, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul într-un dosar, în alt dosar Curtea a respins recursul, iar alte două nu au termen fixat.

Reamintim că în 9 iunie, 2016 Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat o decizie prin care stabilea că timbrul de mediu este ilegal, acesta reprezentând a patra formă a taxei menite să descurajeze importurile de mașini second-hand. Această decizie a venit în contextul unui proces civil intentat de un clujean împotriva Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj. Cumpărătorul a contestat decizia de impunere a autorităților la Tribunalul Cluj iar, după ce instanța i-a respins solicitarea de restituire a sumei percepute, s-a adresat Curții de Apel Cluj care, la rândul său, s-a îndreptat pentru clarificări către CJUE.

Anterior deciziei CJUE din 9 iunie, guvernele de la București au experimentat și alte forme de taxe menite să descurajeze importurile de mașini second-hand, toate găsite ca fiind incompatibile cu legislația europeană: taxa specială (2006), taxa pe poluare (2008), taxa pentru emisiile poluante (2012), timbrul de mediu (2013).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea