Primele sentinţe definitive pentru înmatricularea maşinilor fără plata timbrului de mediu s-au dat și în Alba

Două autoturisme pot fi înmatriculate fără plata timbrului de mediu, în urma unor sentințe definitive ale unor instanțe din județ. O sentință a fost dată de Tribunalul Alba și a devenit definitivă întrucât nu s-a mai exercitat calea de atac, iar cealaltă a fost dată de Curtea de Apel Alba Iulia, care a admis apelul unuia dintre cumpărători.

timbrul-de-mediuEste de așteptat ca în următoarele luni instanțele să fie date peste cap de numărul foarte mare al celor care vor respectarea dreptului lor de a-și înmatricula autoturismele fără plata timbrului de mediu declarat ilegat de Curtea Europeană de Justiție. Serviciul de înmatriculare din sub­ordinea Instituției Prefectului este obligat să respecte hotărârile instanței și să dea curs înmatriculărilor de acest tip.

ELIT

Potrivit directorului Serviciului de Înmatriculări Alba, Mihai Zgârdea, cele două persoane care au avut câștig de cauză în instanță nu s-au prezentat încă pentru a-și înmatricula mașinile, sentințele fiind de dată foarte recentă.

”Deocamdată, singurele mașini înmatriculate în Alba fără plata timbrului de mediu sunt ale categoriilor exceptate de la plata acestui tip de taxă, precum persoanele cu handicap, mașinile aparținând pompierilor etc. Am aflat de cele două sentințe definitive și așteptăm ca proprietarii să se prezinte la Serviciul nostru”, a precizat Zgârdea.

Pe rolul Tribunalului Alba au fost înregistrate până acum 224 cereri având ca obiect ”obligaţia de a face” referitoare la înmatricularea unor autovehicule fără plata timbrului de mediu, iar potrivit unei statistici, dintre acestea au fost soluționate doar 27 de cereri, după cum urmează: 14 admise, 4 respinse, 9 cereri anulate, 1 cerere a fost suspendată și în cazul unei cereri s-a renunțat la judecată. Dintre cele 14 cereri admise o hotărâre a rămas definitivă prin nerecurare, restul dosarelor sunt încă în termenul de exercitare a căii de atac la Curtea de Apel Alba Iulia. Privind cele 4 dosare respinse, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul într-un dosar, în alt dosar Curtea a respins recursul, iar alte două nu au termen fixat.

ADEZIUNE PLUS

Reamintim că în 9 iunie, 2016 Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat o decizie prin care stabilea că timbrul de mediu este ilegal, acesta reprezentând a patra formă a taxei menite să descurajeze importurile de mașini second-hand. Această decizie a venit în contextul unui proces civil intentat de un clujean împotriva Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj. Cumpărătorul a contestat decizia de impunere a autorităților la Tribunalul Cluj iar, după ce instanța i-a respins solicitarea de restituire a sumei percepute, s-a adresat Curții de Apel Cluj care, la rândul său, s-a îndreptat pentru clarificări către CJUE.

Anterior deciziei CJUE din 9 iunie, guvernele de la București au experimentat și alte forme de taxe menite să descurajeze importurile de mașini second-hand, toate găsite ca fiind incompatibile cu legislația europeană: taxa specială (2006), taxa pe poluare (2008), taxa pentru emisiile poluante (2012), timbrul de mediu (2013).

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Sixtus al V-lea 26 octombrie 2016 at 8:26

Pentru CAF-ul din Alba cetățeanul este obiect al actului de justiție care are numai obligații bănești la buget în timp ce ei magistrații și-au încasat zeci și sute de mii de lei în anii 2014,2015 câștigate unde credeți… în alte instanțe judecați de colegii de breaslă prin reciprocitate….taxa de timbru va fi returnată în rate timp de 5 ani spre deosebire de cetățenii privelegiați…. și acum se mai judecă pentru dobânzi penalizatoare !?

toto 26 octombrie 2016 at 16:36

Este de-a dreptul revoltator ,sa platim instante de judecata pentru astfel de procese,ei defapt tin cu dintii de,, obiectul muncii,dovedind ca sunt de-a dreptul inutili societatii.

madrigal 28 octombrie 2016 at 10:54

Cum e posibil ca instanta sa respinga 4 cereri?Toate trebuie admise.Noua legea a raspunderii magistratilor va rezolva problema…nu-si mai fac de cap cu solutii contradictorii…Se aude C.Apel??Voi sunteti cei IN DREPT a unifica solutiile.

yokoono 28 octombrie 2016 at 10:59

Cum ramane cu Actiunile in regres ce trebuie promovate de Statul Roman impotriva magistratilor ce pronunta asemenea hotarari?

Comentariile sunt oprite