Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Primele măsuri adoptate de guvern pentru bolnavii de cancer. Normele de aplicare a legii, gata în 30 de zile

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primele măsuri adoptate de guvern pentru bolnavii de cancer. Normele de aplicare a legii, gata în 30 de zile

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care deblochează finanțarea unor investigații medicale și tratamente necesare bolnavilor de cancer.

Este vorba de radioterapia țintită și testările genetice. Însă, a prelungit temenul de elaborare a normelor de aplicare a legii cancerului, iar acestea ar trebui să fie gata în următoarele 30 de zile.

Radioterapia stereotactică este un tratament extrem de important pentru pacienții care au metastaze cerebrale, dar și în cazul celor cu tumori pulmonare sau de ficat. Guvernul a deblocat banii pentru această procedură. De asemenea, testările genetice vor fi decontate pentru șapte tipuri de cancer, susțin autoritățile.

Conform documentelor prezentate, va fi reorganizată rețeaua de oncologie pe baze regionale, vor fi centre integrate de oncologie pediatrică și va fi clarificat traseul pacientului oncologic pentru fiecare tip de cancer. Autoritățile vorbesc inclusiv de un fond pentru inovație, care să permită accesul bolnavilor la tratamente.

Completarea pachetului de norme pentru aplicarea legii cancerului face referire la programe naționale de screening pentru cinci tipuri de cancer, la dezvoltarea unui registru național de cancer, un plan de dezvoltare a serviciilor paliative și acordarea de consiliere psihologică pentru pacienți și rudele lor.

Însă, aceste măsuri nu vor putea fi aplicate în totalitate prea curând, pentru că nu suntem pregătiți.

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Planul de Cancer va fi aplicat integral când putem să facem funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici. Este un parcurs. Trebuie să pregătim medicii, să dotăm spitale”.

Documentul aprobat prevede că normele de aplicare a legii cancerului vor fi gata în 30 de zile. Asta deși premierul a anuțat la începutul ședinței de guvern că sunt gata.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Încheiem o perioadă importantă și atât de așteptată odată cu elaborarea normelor”.

Nicola Pauliuc, senator PNL: „Prin această ordonanță de urgență a fost abordat articolul 7, care obligă Ministerul Sănătății ca, în termen de 180 de zile, să facă norme. Este un regres total față de speranțele pe care le aveau românii astăzi”.

În acest timp, reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer amenință că vor da Ministerul în judecată, tocmai pentru că nu a fost respectat termenul de elaborare a normelor de aplicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea