Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Primele indemnizații pentru creșterea copilului, livrate doar după câteva luni. Explicația Ministerului Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proaspetele mămici nu iau din prima lună după ce au născut indemnizația pentru creșterea copilului și durează câteva luni până ce banii sunt livrați. Drepturile bănești intră retroactiv, iar după câteva luni, mămicile primesc și pentru lunile restante, însă multe dintre ele se descurcă greu până la intră banii. Ministerul Muncii dă vina pe deficitul de personal.

„Am alergat de la o instituţie la alta, timpul de aşteptare a fost foarte mare. Trebuie să mergi la unitatea angajatoare, după aceea, la medicul de familie, urmează casa de pensii, de parcă instituţiile nu pot cere una alteia aceste documente. Trebuie să aştepţi să se termine concediul medical ca să depui dosarul. Eu l-am depus deja de o lună şi tot mai am de aşteptat vreo două luni până voi primi banii. Banii o să îi primesc retroactiv, dar ideea este că până atunci, nu ai niciun venit. Nu ştiu unde este problema, unde este încetinit procesul”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ioana, o mămică în vârstă de 29 de ani.

Problema este una care persistă de mult timp. Pentru mamele care îşi cresc singure copiii, lipsa banilor, chiar şi pentru o lună de zile, este un adevărat chin.

„Este o problemă de ani de zile, se cunoaşte. Situaţia s-a mai ameliorat pentru că, atunci când am fost eu mamă, dura câte opt luni până primeam banii pe indemnizaţie. Pentru mamale singure era foarte greu. Dar în continuare este inacceptabil să dureze atât de mult. Plata trebuie făcută în prima lună în care ai dreptul. Mamele ar trebui să cunoască problema astfel încât măcar să îşi poată face o planificare, ceea ce nu rezolvă fondul problemei. Sunt femei care nu au altă sursă de venit şi intrăm, din nou, în discuţia despre ce înseamnă familie. Sunt familii monoparentale unde nu mai există încă un partener care să susţină cu un venit salarial regulat”, a explicat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ana Maiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

La solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Muncii a explicat că numărul mic de angajaţi care se ocupă de aceste dosare este cauza întârzierilor.

„În unele cazuri este posibil să apară întârzieri, fie pentru că personalul agenţiilor teritoriale trebuie să facă verificări suplimentare în legătură cu veniturile solicitanţilor, verificări care au loc anterior punerii în
plată, fie din cauza deficitului de personal”, reiese din răspunsul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

„Deficitul de personal din instituţii este într-adevăr o problemă, dar să recunoaştem faptul că nu este problema mămicilor, ci a sistemului. Dacă tu ştii, ca manager de instituţie, ca ministru, că ai probleme de această natură, te apuci şi angajezi personal astfel încât să reuşeşti să răspunzi problemelor societăţii că doar nu o să stăm fără indemnizaţii, fără pensii, fără salarii pentru că Ministerul Muncii nu are suficienţi angajaţi”, a afirmat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Mara Calista, deputat şi membru în Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.

Parlamentarul a explicat faptul că, în majoritatea statelor din Europa, sistemul face tot ce este posibil să ofere familiilor sprijinul necesar pentru creşterea copilului încă de când acesta se naşte, model pe care România refuză să îl ia.

Sursa Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea