Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul unei comune din Țara Moților a învins în instanță ANI. A infirmat starea de incompatibilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Primarul unei comune din Țara Moților a învins în instanță ANI. A infirmat starea de incompatibilitate

Marin Vîrciu, primarul comunei Gârda de Sus, a fost găsit în incompatibilitate în anul 2018, deoarece a deținut simultan funcția de primar, dar și calitatea de comerciant, respectiv titular al unei întreprinderi individuale. Primarul a câștigat procesul cu ANI.

Raportul privind constatarea stării de incompatibilitate a fost anulat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Marin Vîrciu conduce comuna din Apuseni, devenită în ultimii ani destinaţie turistică, din anul 1966.

„În perioada 19 iunie 2012 – 13 martie 2013 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Vîrciu Marin Gîrda Persoană FizicăAutorizată. De asemenea, în perioada27 mai 2013 – 24 aprilie 2015 a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul Vîrciu Marin Întreprindere Individuală”, se precizează în comunicarea ANI din 2018.

Primarul a contestat raportul în instanţă şi a avut câştig de cauză atât la Curtea de Apel, cât şi, recent, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La instanţa supremă decizia s-a luat cu „opinie majoritară”, ceea ce înseamnă că doi judecători au fost pentru anularea raportului ANI, iar unul a susţinut legalitatea acestuia.

„Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 576 din 15 februarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 noiembrie 2021. Opinie separată: Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 576 din 15 februarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, respinge acţiunea ca neîntemeiată”, se precizează în minuta bhotărârii definitive de la ÎCCJ.

În motivarea deciziei de la instanţa de fond s-a precizat că primarul a deţinut întreprinderea individuală menţionată de ANI până în anul 2013, dar nu a realizat niciun fel de activitate comercială. ”În calitate de PFA, reclamantul (Marian Vîrciu – n.r.) nu a desfăşurat nicio activitate de comerciant şi nu a obţinut nici un fel de venituri. Acest PFA a fost desfiinţat şi radiat din iniţiativa reclamantului la 12.03.2013. Nu a prestat efectiv niciodată activitatea pentru care a fost autorizată. Reclamantul nu a exploatat vreo întreprindere, nu a exercitat activităţi organizate care să fi constat în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri sau prestarea de servicii”, a susţinut Curtea de Apel Bucureşti, magistratul completând că pentru existenţa calităţii de comerciant, în cazul persoanelor fizice trebuie să se presteze efectiv şi în mod obişnuit fapte de comerţ.

„Înregistrarea la Oficiul Registrului Comerţului a unei persoane fizice nu este prin ea însăşi de natură a determina crearea stării de incompatibilitate. În mod greşit a reţinut pârâta (ANI – n.r.) existenţa stării de incompatibilitate a reclamantului în ceea ce priveşte calitatea sa de titular în cadrul întreprinderii individuale deoarece nu a desfăşurat niciun fel de activitate de comerţ nici în cadrul acestei întreprinderi individuale, renunţând la această întreprindere individuală şi solicitând radierea ei”, se mai susţine în hotărârea menţinută de către instanţa supremă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea