Primarii de orașe, nemulțumiți de Cabinetul Cioloș: Dacă până acum eram consultaţi doar de formă, actualul guvern ne tratează cu indiferenţă totală

Asociația Orașelor din România (AOR), care reprezintă peste 210 localităţăi urbane mici din țară, acuză actualul guvern de “lipsa dialogului și de impunerea unei legislații care pune în pericol funcționarea și dezvoltarea coerentă a unităților administrativ-teritoriale”.

AORÎn același timp, AOR a transmis marți, 8 decembrie, un apel către primarii din țară să contactacteze parlamentarii din colegiile pe care le reprezentă, dar şi pe ceilalţi parlamentari şi reprezentanţi politici şi administrativi cu putere de decizie pentru a le solicita, argumentat, să susţină mecanismele de echilibrare a bugetelor locale pentru anul 2016 în varianta susţinută de majoritatea primarilor de oraşe.

ELIT

 

La nivelul județului Alba, localitățile membre AOR sunt Abrud, Teiuș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Baia de Arieș, Zlatna.

Mihail David - 2020

“Şi actualul guvern doreşte ca primarii să meargă la “stăpân”, cu căciula în mână”

 

În apelul transmis celor peste 200 de primari de orașe, conducerea AOR critică dur Cabinetul Cioloș susținând că “și actualul guvern doreşte ca primarii să meargă la “stăpân”, cu căciula în mână, pentru a obţine sumele necesare asigurării acoperirii cheltuielilor pentru realizarea atribuţiilor şi competenţelor stabilite prin lege, specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ-teritoriale, precum şi cheltuielilor pentru dezvoltare locală”, sau că “dacă până acum eram consultaţi doar de formă, actualul guvern ne tratează cu indiferenţă totală ignorând prevererile articolului 8 din Legea nr. 215 din 2001 privind administraţia publică locală.”

 

Primarii se plâng de faptul că “deşi Guvernul României recunoaşte o creştere a p.i.b.-ului de 4,1%, în anul 2016 sumele din taxa pe valoarea adăugată alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prevăzute în proiectul bugetului de stat sunt chiar mai mici decât sumele aprobate iniţial în 2015 şi mult mai mici decât sumele aprobate pentru întreg anul 2015.”

Supra-centralizarea României, în defavoarea provinciei

Supra-centralizarea administrativă și economică a României în capitala țării a creat dezechilibre imense între București și provincie. În jurul „puterii” centralizate aici, s-au învârtit în ultimii 25 de ani banii țării, șpăgile de milioane de euro, investițiile importante, astfel încât PIB-ul/cap de locuitor a ajuns să fie de trei sau chiar de aproape patru ori mai mare față de celelelate regiuni din țară.

 PIb regiuni Romania 2

Regiunea Bucureşti-llfov este de departe cea mai dezvoltată din România, cu un PIB/cap de locuitor la 131 % din media UE28, peste Atena, Berlin sau Madrid şi peste PIB-ul/cap de locuitor din Suedia, Spania sau Germania. Niciun alt stat din Europa de Est nu înregistrează un PIB/cap de locuitor naţional atât de mic şi un vârf în capitală atât de ridicat.

(B.P)

sursa grafic: monitorsocial.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

pilu 9 decembrie 2015 at 20:25

Ciocu mic ! Luptati pentru descentralizare si o sa vedeti ca Buc-Ilfov va fi la coada, ca acolo nu se produce nimic. Restul apa de ploaie.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...