Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Cugir se pregăteşte pentru modernizarea străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În şedinţa publică ordinară de astăzi, primarului Adrian Teban va supune aprobării Consiliul Local Cugir două Studii de Fezabilitate privind modernizare străzilor Aurel Vlaicu şi Colinei. Modernizarea acestora este considerată necesară atât pentru creşterea confortului cetăţenilor şi A Vlaicu Cugir01asigurarea circulației auto și pietonale în condiţii optime, indiferent de condiţiile climatice, cât şi pentru dezvoltarea turismului, întrucât cele două străzi fac legătura cu obiectivele turistice din zonă: Biserica Romano-Catolică, construită între anii 1824-1826, complexul format de Castelul de Apă, Tăul lui Nilă și viaductele cunoscute sub numele de Wasser Leine.

În ceea ce priveşte str. Aurel Vlaicu în momentul de faţă este parțial din pavaj din piatră naturală aflat într-o stare avansată de degradare, parțial din beton degradat și fisurat, iar pe ultimul tronson este din pământ. Nu există trotuare şi spații de parcare special amenajate şi nici canalizare pluvială. Modernizarea str. Aurel Vlaicu se va realiza în trei etape: în prima etapă se va moderniza o lungime de 300,00 m din stradă, în a doua etapă se va lucra pe o porţiune de 575,00 m, iar în cea de a treia etapă se vă intervenii pe o lungime de1265,00 m.

Potrivit studiului de fezabilitate, pe partea stângă în sensul de mers spre drumul forestier se va amplasa un trotuar de lățime variabilă, încadrat cu borduri prefabricate din beton vibropresat. Pe partea dreaptă, la cca 170m, accesul pietonal existent (care duce spre Biserica Romano-Catolică și spre Turnul de Apă, respectiv apeductul Wasser Leine) va fi reabilitat şi va avea lățimea părții carosabile de 2,40 m, iar adiacent de aceasta se va dispune o rigolă de 60 cm lățime din calupuri din piatră naturală așezate pe o fundație din beton. La cca 85 m de la capătul dinspre strada Râul Mic, cele două benzi de circulație sunt separate de un zid de sprijin de greutate din beton simplu care are înălțimea elevației variabilă de la 40 cm la cca. 2,0 m. Pentru a se putea prelua diferența de nivel dintre cele două părți se propun reparații locale ale elevației și placarea acesteia cu piatră naturală. Pe coronamentul zidului se propun montarea unui parapet din stâlpi din zidărie din piatră și mână curentă din metal, înlocuindu-se bordurile din beton prefabricat existente, aflate într-o stare avansată de degradare.

Apele pluviale se vor dirija spre bordură, o parte fiind colectate în rigola de acostament amplasată la marginea părții carosabile, iar altă parte spre gurile de scurgere și apoi în canalizarea pluvială proiectată. Vor fi amenajate şi parcări a căror suprafață totală va fi de 775 mp, iar zonele verzi afectate de lucrările de modernizare vor fi reamenajate.

Investiţia se ridică la aproximativ 2.500.000 lei cu TVA şi va fi realizată din bugetul local, pe o perioadă de 14 luni de la data demarării lucrărilor.

În ceea ce priveşte Strada Colinei, aflată la intersecția cu strada Aurel Vlaicu, datorită deselor intervenții la reţele, nu mai există decât câteva bucăţi de asfalt, iar restul traseului fiind cu pământ. Accesul din strada A. Vlaicu este foarte dificil, panta longitudinală a străzii este mare și doar primul tronson este accesibil traficului auto, restul fiind accesibil doar circulației pietonale.

Potrivit studiului de fezabilitate, sistemul rutier va fi refăcut şi dimensionat corespunzător clasei de trafic mediu. Va fi amenajată o alee pietonală lată de 2,50 m din care 1,50 m este dedicată circulației pietonale și 1,00 m pentru biciclete. Totodată, vor fi create 26 locuri de parcare, din care 8 locuri dispuse la 90o , iar 18 locuri dispuse în lungul străzii de o parte sau de alta. Apele pluviale se vor dirija spre rigola proiectată amplasată în axul străzii.

Valoarea totală a cheltuielilor cuprinse în SF este de aproximativ 577.000 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiției este de 4 luni.

Trebuie spus că amenajarea aleii pietonale și pistei de bicicliști care leagă Turnul de Apă de viitorul loc de agrement care se va amenaja în zona barajului de pe Râul Mic, este un alt proiect dezvoltat de către Primăria Orașului Cugir


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea