Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia solicită în justiție daune de la un furnizor de gaze naturale, după ce a denunțat un contract de aproape două milioane de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Primăria Alba Iulia se judecă în instanța civilă cu compania furnizoare de gaze naturale Engie Romania, de la care vrea să obțină daune financiare reprezentând ”echivalentul prejudiciului produs ca urmare a modificărilor prețului de furnizare a gazului, cauzat din neexecutarea fără justificare și culpabilă a obligațiilor contractuale”.

Primăria a cumpărat în 2017, prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, de la compania privată, o cantitate de gaze naturale de 17.433,14 MWh la prețul de 113,71 lei/mwh. Valoarea contractului a fost de aproape două milioane de lei.

Contractul de furnizare a fost încheiat în luna iunie 2017, iar în luna octombrie, compania furnizoare a comunicat o notificare către primărie prin care anunța că nu mai poate menține prețul inițial la care s-a obligat în urma încheierii contractului ca urmare a unor noi decizii luate la nivelul Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Valoarea daunelor solicitate de primărie se ridică la o sumă de aproape 90.000 de lei, plus accize și TVA.

”În cursul desfășurării contractului, furnizorul de gaze naturale a notificat reclamantul Municipiul Alba Iulia cu privire la intenția de a modifica prețul de furnizare, respectiv prețul se va completa cu ponderea aferentă gazului de înmagazinare din perioada de iarnă. În concret, rezulta că, prețul gazelor naturale furnizate s-ar fi modificat de la 113,71 lei/MWh la 128,13 lei/MWh pentru perioada 01.12.2017 – 31.03.2018 și 118,63 lei/ MWh după data de 31.03.2018. În adresa în discuție s-a susținut că, după publicarea Deciziei ANRE nr. 1275/29. 08.2017 și a Ordinului ANRE nr. 74/2017, nu se mai poate menține prețul inițial contactat. Și că, în cazul în care municipiul Alba Iulia nu acceptă noile prețuri, Notificarea constituie preaviz de denunțare unilaterală a contractului, începând cu data de 1 decembrie 2017”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba. Primăria a respins noile prețuri și a ales să participe la o nouă ședință de tranzacționare organizată de Bursa Română de Mărfuri.

Cel mai bun preț ofertat în 7 noiembrie 2017 a fost de 120,65 lei/MWh, oferit de E.ON Energie Romania S.A. și a fost acceptat, iar ședința de tranzacționare s-a încheiat cu adjudecarea de către primărie a unei cantitități de gaze naturale de 19.251,2 Mwh. ”Instanța a constat însă că pârâta nu s-a aflat în culpă pentru că nu a furnizat reclamantului gaze la prețul convenit inițial.

Astfel, la data încheierii contractului, părțile au agreat ca prețul de livrare va rămâne ferm și nerevizuibil pe toata perioada de derulare a contractului, sub rezerva modificărilor care ar putea să apară ca urmare modificărilor actelor normative și reglementărilor incidente. În cauză a intervenit o modificare a circumstanțelor inițiale ale contractului, care o îndreptățea pe pârâtă să ceară noul preț”, este concluzia la care a ajuns Tribunalul Alba.

Prin urmare, la sfârșitul lunii septembrie 2018, acțiunea Primăriei Alba Iulia a fost respinsă. Hotărârea a fost contestată, iar dosarul a fost înaintat la Curtea de Apel, unde urmează să se pronunțe o decizie definitivă.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea