Rămâi conectat

Actualitate

Prețul la pâine va continua să crească. Președintele Rompan: „Trebuie să creștem și noi, că altfel murim”

Ioana Oprean

Publicat

în

Prețul la pâine va continua să crească. Președintele Rompan: „Trebuie să creștem și noi, că altfel murim”

Aurel Popescu, președintele Rompan, a vorbit, la emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu de la DCNews, despre ce se va întâmpla cu prețul pâinii.

Prețul la pâine o să mai crească? ”Da, o să mai crească. Și vă spun de ce. Să vedem ce se întâmplă în acest weekend, să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare, dacă plouă. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și decât făceam de obicei. În aceste condiții, categori, fiind o producție mai mică, se cere un preț mai mare”, a explicat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere, chiar mai mari decât la grâul vechi, a continuat Aurel Popescu, explicând ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, acest lucru ”este un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Și atunci, m-ați întrebat, eu vă răspund: dacă prețul materiei prime crește, obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim, iar dacă murim, nu mai producem pâine. Asta este”.

Dar există soluții, de orice fel, pentru a stopa avanlanșa asta de creșteri? ”Există soluții, pe care domnul ministru al Agriculturii, domnul Chesnoiu, le-a avansat. Așteptăm să vedem dacă aceste măsuri vor intra măcar de la 1 iulie în vigoare, astfel încât să putem să contracarăm și să putem să ne atenuăm din pierderi. Pentru că procentul de creștere a prețului la pâine pe care l-ați prezentat, de 20,3%, este mai mare în piață. Pentru simplu fapt că avem dublare de costuri la materii prime, la energie, la gaze, ambalaje și toate celelalte”, a subliniat președintele Rompan.

Contactat, zilele trecute, de DCBusiness, Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre o posibilă criză a zahărului în România, despre soarta fabricii de la Luduș, în pericol să se închidă și despre acțiunile Guvernului în această problemă.

”O criză a zahărului poate să existe, pentru că, în primul rând, importăm materie primă, adică zahăr brut. Producția de sfeclă este destul de redusă, astăzi, în România, ținând cont de faptul că foarte multe asociații ale producătorilor de sfeclă s-au pierdut prin închiderea fabricilor. Dacă din 33 de fabrici câte erau în 1990, astăzi mai avem două în funcțiune, asta spune foarte mult”, a subliniat Dragoș Frumosu.

Dependenți de importul de materie primă

”S-a închis fabrica de zahăr de la Bod care, desigur, este acum într-un proces de vânzare-cumpărare, dar oricum anul acesta nu va lucra. Sper ca la anul să repornească și dacă avem un investitor român, serios, va fi probabil singura care va mai produce zahăr din sfeclă. Iar asta pentru că cele două fabrici în funcțiune astăzi, ambele ale companiei Agrana, din Austria, cea de la Român mai procesa sfeclă de zahăr, cea de la Buzău, nu. Prin urmare, în aceste condiții suntem dependenți de importul de materie primă”, a precizat el.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca  cei care încă mai […]

Citește mai mult

Actualitate

Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]

Citește mai mult

Actualitate

Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea