Rămâi conectat

Actualitate

Prețul gazelor a EXPLODAT: Creștere cu peste 30% într-o lună. A depășit 300 de lei/MWh

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețul gazelor naturale tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri au crescut la valori de peste 300 de lei/MWh.

Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh, informează DCNEWS.ro.

În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Conform datelor furnizate de asociație, prețurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preț stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere, care atunci, că și acum, au atins valori foarte mari.

Situația actuală a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidențiate creșterea prețului gazelor pe bursele din Europa, creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an, exportul gazelor naturale românești, precum și Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară și care a determinat că în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau să se mențînă mult mai ridicate.

Asociația notează că aceasta este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani.

Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpărați puțin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpărați peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpărați circa 16.000 mc de gaze.

„Dacă nu se plafonează preţurile, se va traduce în mod direct în facturi. Pentru că ceea ce citim aici este bursa pentru consumatorii finali, nu cea en-gross, unde preţul pe MWh este de 100 de lei. De aceea trebuie intervenit foarte rapid pe această plafonare.

Explicaţia e foarte simplă, se conexează preţul intern cu preţul de pe bursa de la Viena, care este influenţat de Gazprom, companie care îşi negociază influenţa în zona europeană, şi a Rusiei, forţând o negociere cu Comisia Europeană pentru ridicarea sancţiunilor pe care Rusia le are.

Şi foloseşte instrumentul gazului şi a preţului pentru a face aceste negocieri. Iar iarna va fi sub aceste auspicii. Deci trebuie să luăm măsuri care să protejeze piaţa internă”, a punctat economistul Adrian Câciu.

„Preţurile vor creşte în continuare la gaze. Pe piaţa europeană se vor dubla, iar la noi se pot tripla. Pentru că noi, mai ales în perioada rece, suntem şi dependenţi de importuri. Ar trebui să facem ce face şi Ungaria. Pe producţia internă, să vindem la preţuri rezonabile, iar pe importuri să accesăm contracte bilaterale directe cu Gazprom, nu prin intermediul Bursei de la Viena. Astfel, am putea obţine preţuri foarte bune de import, pe modelul Ungariei, care are cel mai mic preţ din ultimii 10 ani”, a mai spus specialistul.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea