Pretenții de peste 8 milioane de euro cerute de BCR Alba în justiție de la 10 angajați. Banii ar fi fost acordați ilegal, prin intermediul unor credite, la mai multe firme private din Alba Iulia

Două decizii suprinzătoare și contradictorii au fost luate de reprezentanții BCR Alba în raport cu 10 foști angajați de la care vrea să recupereze peste 8 milioane de euro. Banii ar fi fost acordați ilegal, prin intermediul unor credite la mai multe firme private din Alba Iulia.

Întreaga situație a făcut obiectul unui dosar cu obiect ”abuz în serviciu” instrumentat de Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia, în care au fost judecate 27 de persoane, angajați ai băncii și reprezentanți ai unor firme private, care au fost achitate, în final, pentru această infracțiune.

ELIT

O parte dintre inculpați sunt judecați în continuare sub acuzații de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălarea banilor în dosare disjunse din cauza principală. Cei 10 angajați ai BCR au scăpat de toate acuzațiile penale, dar banca a deschis, în aprilie 2017, un proces civil prin care le-a cerut sumele de 7.816.099 de euro şi 1.178.421 de lei. La termenul din 17 noiembrie, banca a renunțat la acțiunea civilă formulată în acest dosar.

”În baza art. 406 C. Pr. Civ. ia act de renunţare a reclamantei Banca Comercială Română SA la judecarea acţiunii civile formulată în contradictoriu cu pârâţii”, se susține în minuta deciziei postate pe site-ul Tribunalului Alba. Instanța a decis să oblige BCR să plătească cheltuieli de judecată de peste 30.000 de lei către cinci dintre pârâți. Decizia instanței poate fi contestată la instanța superioară.

În aceeași zi, însă, banca a formulat o nouă acțiune civilă cu obiect ”pretenții” prin care solicită de la cele 10 persoane aceleași sume ca și în procesul în care a renunțat la judecată.

Reprezentanții băncii susțin că pârâții şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate și au acordat 56 de credite, prin Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA, unui număr de 34 de debitori persoane juridice, ”cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric, cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...