Rămâi conectat

Ştirea zilei

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, promite în continuare sală multifuncțională de spectacole în care se vor juca și piese de teatru

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, în apropierea Festivalului Internațional de Teatru ”Povești”, ce are în 2016 un buget de 424.500 de lei, se pune întrebarea când va avea Alba Iulia o sală de teatru, iar piesele să nu mai fie puse în scenă la cele două Case de Cultură din oraș – Sindicatelor și Studenților.  

ioana-bogatan-ion-dumitrel01Discuția privind construirea unei săli multifuncționale, în care să se joace și piese de teatru, a pornit înainte de 2013 și s-a reluat aproape în fiecare an. Ion Dumitrel spune că administrația județeană nu a renunțat la idee, însă mai întâi trebuie renovat Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, cel care organizează Festivalul Internațional de Teatru ”Povești”, și mutate secțiile de Psihiatrie și Recuperare, care funcționează în prezent în Cetatea Alba Carolina, lângă Catedrala Încoronării, unde ar urma să fie ridicată această sală multifuncțională. Lângă ea va funcționa un muzeu de icoane și cărți sfinte – denumit Museikon – la care se lucrează de multă vreme.  

”Noi am crezut că putem mai repede să construim sala multifuncțională în sensul în care secția de Psihiatrie să fie mutată într-o sală renovată, astfel încât să nu dureze atât de mult timp și să ne coste mai puțin”, a spus Dumitrel, marți, în cadrul unei conferințe de presă, prilejuită de organizarea Festivalului de Teatru.

O secție de Psihiatrie va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Inițial s-a dorit mutarea celei vechi în spații deja construite, ce au altă destinație, însă nu s-a ajuns la un consens. Astfel, costurile pentru acest proiect sunt mai mari, iar timpul este mai îndelungat, ceea ce face să prelungească și demararea proiectului privind noua sală multifuncțională, a explicat președintele Consiliului Județean Alba.

”Nu s-a renunțat, sunt pași pe care trebuie să-i facem să ajungem acolo. Deci se va construi o sală de spectacole multifuncțională. Există o machetă a proiectului. Nu renunțăm!”, a spus Dumitrel, fiind întrebat despre acest subiect.

Potrivit discuțiilor din anii precedenți, sala va avea mai multe destinații, între care sală de spectacol pentru teatru, sală de concerte sau spații pentru expoziții.

Aceasta va fi terminată, potrivit lui Dumitrel, ”cât mai repede, în doi-trei ani”.

Întrebat dacă ar avea activitate, în condițiile în care în Alba Iulia piese de teatru nu sunt în fiecare săptămână, Dumitrel declară că ”de 10 ani de zile”, autoritățile se străduiesc să pregătească publicul din Alba pentru astfel de evenimente. 

”Copiii noștri, tinerii care nu rămân în Alba, nu vin de la Timișoara, Cluj, București, pentru că există vorba: nu au unde să-și trăiască viața și tinerețea (…) Oamenii din Alba nu trăiesc aici numai pentru a merge la serviciu și acasă, trebuie să aibă și plăcerea de a-și trăi viața”, spune Dumitrel, justificând necesitatea unor astfel de evenimente.

În altă ordine de idei, managerul teatrului din Alba Iulia, Ioana Bogățan, spune că a dus o muncă importantă de convingere a actorilor pentru a veni la acest festival pentru că este organizat de Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, care, după denumire, sugerează piese pentru copii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea