Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Povestea unui accident mortal de muncă din Alba: Administratorul unei firmei trimis în judecată după 5 ani pentru ucidere din culpă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Povestea unui accident mortal de muncă din Alba: Administratorul unei firmei trimis în judecată după 5 ani pentru ucidere din culpă

Un bărbat din Alba și firma pe care o administrează au fost trimiși în judecată de magistrații Judecătoriei Aiud pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Decizia a fost pronunţată la data de 30.05.2023, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În luna februarie 2018, martorul l-a contactat pe inculpat, pentru a contracta prestarea unor servicii de către societatea pe care o administra, respectiv confecționarea și montarea de stâlpi și forme metalice.

După ce au convenit asupra termenilor și condițiilor de derulare a contractului, martorul și firma inculpată au încheiat contractul de prestări servicii din data de 01.02.2018, durata contractului fiind de 8 luni, începând cu data de 01.02.2018 și până la data de 30.09.2018.

În perioada respectivă, firma avea un număr total de 6 angajați, printre care și victima, care era angajată în baza contractului individual de munca, în meseria de lăcătuș SDV, pe perioada determinată de 6 luni, pana în data de 15.09.2018. Victima era instruită (conform înscrisurilor aflate la dosar și constatărilor ITM) pentru exercitarea meseriei de lăcătuș în baza tematicii de instruire la locul de munca si a tematicii de instruire periodică care cuprinde si instrucţiunile proprii pentru securitate și sănătate în muncă pentru activităţile de construcţii si confecţii metalice si alte instrucţiuni necesare pentru îndeplinirea unor activităţi de lăcătuș SDV și era declarată aptă (conform documentelor din dosarul medical eliberat de Cabinetul de Medicina Muncii) pentru exercitarea ocupaţiei de lăcătuş.

După ce au ajuns la locul unde trebuia desfășurată activitatea, inculpatul a repartizat sarcinile de serviciu celor doi lucratori, activitatea ce urma a fi desfășurată în ziua respectivă constând, în esență, în efectuarea de lucrări de sudură la înălțime (aproximativ 6 metri) la acoperișul fânarului, lucrare la care era folosită o schelă metalică (cu 4 etaje/niveluri, cu scară de urcare din profil) confecționată ca dotare proprie de către societate.

Inculpatul, în calitatea sa de adminstrator al SC, precum și de persoana care supraveghea în acea zi activitatea specifică lucrului la înălțime desfăşurata de angajaţi (nefiind desemnată o altă persoană care să realizeze respectiva activitate), nu a luat însă măsurile necesare pentru ca la începerea lucrului locul de muncă să fi fost amenajat și dotat din punct de vedere tehnic si organizatori, în așa fel încât sa prevină căderea de la înălțime a lucrătorilor, și anume ca schela metalică să aibă montate podine la fiecare nivel intermediar, dispuse astfel încât să se poată face urcarea si coborârea în condiţii de siguranţă și a permis începerea lucrului la înălțime în aceste condiții.

În aceste împrejurări, spre sfârșitul programului de lucru, în jurul orei 15,00, în timp ce inculpatul ieșise din fânar, pentru a merge la autoturism cu care veniseră, în care urmau să încarce materialele folosite în ziua respectivă, martorul a rugat-o pe victimă să urce pe schelă, să-i aducă niște electrozi. Victima a urcat pe scara interioară a schelei, a lăsat electrozii pe podina de la ultimul nivel al acesteia, iar după aceea martorul a simțit că schela se mișcă și când s-a uitat a văzut că victima era căzută pe podeau de beton, în interiorul schelei, lovită la cap.

După ce au văzut lovitura la cap, au apelat numărul de urgență 112, la fața locului ajungând ambulanța, care a transportat-o pe victimă la spital, precum și organele de poliție.

În data de 03.04.2023, au fost depuse de către inculpat cereri și excepții prin care a solicitat restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în vederea remedierii neregularităților actului de sesizare și administrării în condiții de legalitate a tuturor probelor necesare justei soluționări a cauzei.

Magistrații au respins cererile şi excepţiile invocate în prezenta cauză și au dispus începerea judecăţii în cauza.

Decizia poate fi contestată cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea