Rămâi conectat

Curier Județean

Porți deschise la IJJ Alba de Ziua Jandarmeriei Române

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În fiecare an, în 3 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Române, una dintre instituţiile profesioniste şi credibile de apărare a statului de drept, care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice.

Înfiinţată prin ofis domnesc în 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a câştigat, în timp, un firesc şi binemeritat prestigiu, devenind o instituţie care şi-a asumat, cu profesionalism, rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. Misiunile multiple şi rezultatele obţinute în acest sens au determinat creşterea încrederii populaţiei în Jandarmerie, în capacitatea sa de a gestiona eficient şi echidistant provocările la adresa mediului de securitate.

La rândul său, pentru a împlini aşteptările cetăţenilor, Jandarmeria şi-a adaptat permanent modalităţile de acţiune în funcţie de realitatea societăţii româneşti şi a înţeles că este necesar să se facă transferul centrului de greutate al activităţii sale în stradă, adică acolo unde se asigură efectiv ordinea şi siguranţa publică. Totodată, modul de executare a misiunilor de menţinere a păcii asumate prin angajamente internaţionale au dus la consolidarea renumelui Jandarmeriei Române în plan internaţional – performanţele fiind direct legate de rezultatele obţinute în Kosovo şi Afganistan, precum şi de onorarea obligaţiilor ce îi revin în calitate de membru al Asociaţiei Poliţiilor şi Jandarmeriilor Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar ( F.I.E.P.).

Pentru marcarea celor 163 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a planificat o serie de activităţi sportive şi educative, multe dintre acestea fiind prevăzute a se desfăşura în contact direct cu cetăţenii.

Potrivit calendarului manifestărilor, în perioada 19 – 21 martie vor avea loc competiţii sportive pe timpul cărora jandarmii îşi vor testa abilităţile fizice în diferite ramuri de sport – tenis de masă, tenis de câmp şi fotbal.

Ziua de 28 martie va fi rezervată concursului de tir ”Cupa Jandarmeriei Alba – 2013” la care vor participa atât jandarmi cât şi invitaţi din partea altor instituţii. Potrivit unui protocol de colaborare încheiat de Jandarmeria Alba cu Instituţia Prefectului – judeţul Alba şi cu Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia – în beneficiul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba –  în zilele de 1,2 şi 5 aprilie, sub egida ”Jandarmeria și școala”, vor fi organizate activităţi informativ – educative care vor viza sprijinirea elevilor şi a profesorilor în prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi în menţinerea unui climat de ordine şi linişte socială necesar desfăşurării în bune condiţii a procesului de învăţământ.

Potrivit estimării iniţiale, la aceste activităţi vor participa aproximativ 600 de elevi de gimnaziu şi liceu care vor avea şi ocazia să cunoască şi să atingă echipamentul şi armamentul din dotarea jandarmilor. Totodată, în 4 aprilie reprezentanţi ai instituţiei vor fi prezenţi la Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” din localitatea Vinţu de Jos pentru a instrui elevii şi personalul didactic în vederea  recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept, a-i informa cu privire la cele mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal, chiar dacă sunt minori.

Miercuri, 3 aprilie, între orele 10.00 şi 14.00, porţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba vor fi larg deschise pentru toţi cei care vor dori să cunoască mai multe detalii despre această instituţie. Vor fi expuse echipamentele specifice de protecţie şi intervenţie, armamentul şi tehnica din dotare şi vor fi prezentate diferite exerciţii demonstrative (dispozitive pentru executarea controlului persoanelor, tehnici corporale, tehnici de control corporal preventiv a persoanelor şi bagajelor, tehnica folosirii mijloacelor din dotare, tehnici de înaintare şi pătrundere, etc. ).

Foto: arhiva IJJ Alba

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un bărbat din Gârbova a profitat de greșeala unei femei și a sustras de pe cardul acesteia 1.500 lei. Este cercetat de către polițiști În timp ce se afla în interiorul unei bănci, un bărbat din Gârbova de 48 de ani, a găsit un card de pe care a scos 1.500 de lei. Este cercetat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea