Ştirea zilei
Pompierii din Alba intervin la trei INCENDII de vegetație din județ: Care este situația până la această oră
Pompierii din Alba intervin la trei INCENDII de vegetație din județ: Care este situația până la această oră
Pompierii din județul Alba, intervin la această oră pentru stingerea a trei incendii de vegetație pe raza județului. La fața locului sunt mobilizate mai multe autospeciale de stingere cu apă și spumă.
Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială pentru stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată, lângă groapa de gunoi.
Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de primă intervenție și comandă, în cooperare cu SVSU Lunca Mureșului, pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Lunca Mureșului.
Stația de pompieri Câmpeni intervine cu o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, în cooperare cu SVSU Albac, pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Albac, în zona fostei fabrici Păltiniș.
Ştirea zilei
VIDEO| ”Sanitarii Pricepuţi”, la Alba Iulia: Școala Gimnazială Câmpeni va reprezenta judeţul Alba la Faza Naţională a concursului de educație pentru sănătate şi prim ajutor . Clasamentul etapei județene
VIDEO| ”Sanitarii Pricepuţi”, la Alba Iulia: Școala Gimnazială Câmpeni va reprezenta judeţul Alba la Faza Naţională a concursului de educație pentru sănătate şi prim ajutor . Clasamentul etapei județene
Ştirea zilei
COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România
COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în mai multe localități din Alba: Când scăpăm de ciclonul periculos care face prăpăd în România
ANM a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de furtună în Alba, valabil sâmbătă până la ora 17.30. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.
Localitățile vizate: Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Hopârta, Rădești.
Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, iar ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și posibil grindină se vor semnala în Maramureș, Transilvania și la munte. Temperaturile vor atinge 31 grade Celsius în Muntenia și Moldova. De luni, vremea se răcește.
Sâmbătă, 10 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi în general instabilă în regiunile intracarpatice și la munte, unde mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și cu totul izolat grindină. „Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și cu o probabilitate mai ridicată în Oltenia și nordul Moldovei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 și 31 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia și Moldova, iar cele minime se evor încadra între 8 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și 19 grade Celsius pe litoral”, anunță ANM.
Unde scad temperaturile
Duminică, 11 iunie, tot vreme capricioasă anunță meteorologii. Conform prognozei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată în jumătatea de nord a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse torențiale și descărcări electrice. Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp.
În celelalte regiuni vremea se va menține caldă, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse îndeosebi în orele serii. Vântul va avea intensificări asociate ploilor, izolat vor fi și vijelii (rafale în general de 55-65 km/h), iar mai ales în a doua parte a intervalului se va intensifica temporar în est, sud-est și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime mai scăzute față de ziua precedentă în nord și nord-est se vor încadra în general între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 19 grade Celsius.
În Capitală, spre seară vor fi înnorări și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.
Vremea rea pune stăpânire pe România
Luni, 12 iunie, vremea va fi în general instabilă și va deveni răcoroasă în majoritatea regiunilor, chiar rece pentru a doua decadă a lunii iunie în nordul țării și în zonele deluroase din vest-sud-vest. Înnorările vor fi accentuate și va ploua pe arii extinse în Oltenia, Transilvania, sudul Banatului și vestul Munteniei, precum și în zona de munte unde se vor acumula cantități de apă importante, în medie de 25-35 l/mp și pe arii restrânse peste 40-50 l/mp.
În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros, ploile se vor semnala local și în cantități în general moderate (cu probabilitate mai mare în sud-estul și nord vestul teritoriului). Vor fi mai ales averse, pe alocuri se vor semnala descărcări electrice și izolat vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-estul țării și în extremitatea de vest, dar de scurtă durată, asociate averselor și în partea central-sudică a teritoriului.
Temperaturile maxime, în scădere față de ziua anterioară în toată țara, se vor încadra între 15 grade Celsius în nordul Moldovei și în Maramureș și 27 grade Celesius, izolat în Muntenia și vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 9 și 18 grade Celsius.
Ştirea zilei
Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei
Cardul de energie, anulat! Când vor primi românii ultimii 700 de lei
Ministrul Fondurilor Europene a confirmat informația potrivit căreia cardul de energie pentru plata facturilor, care se distribuie românilor din categorii sociale defavorizate, va dispărea.
Acest lucru ar urma să se întâmple în viitorul apropiat, a precizat ministrul Marcel Boloş.
Când va fi ultima lună de plată
Astfel, cardul de energie pentru plata facturilor va mai fi distribuit românilor o singură dată, în luna septembrie.
Din 2024, cardul european de energie va dispărea, la recomandarea Bruxellesului (UE).
Voucherele pentru plata facturilor la energie au o valoare de 1.400 de lei. Românii au încasat prima tranşă de bani în luna februarie, iar a doua este programată pentru septembrie.
Peste patru milioane de români beneficiază de cardul de energie. Persoanele eligibile sunt pensionarii din sistemul de stat de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor sectoriale de pensii și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, precum și pensionarii cu pensii de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.
De asemenea, copii și adulții încadrați în grad de handicap grav și ale căror venituri sunt egale sau mai mici de 2000 de lei.
Bugetul total al programului de ajutor pentru plata facturilor de energie a fost de 2,8 miliarde lei.
Cu ajutorul cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:
- Pentru tranșa 1 (în valoare de 700 de lei), în perioada februarie 2023 – decembrie 2023;
- Pentru tranșa 2 (în valoare de 700 de lei), în perioada septembrie 2023 – decembrie 2023.
Comisia Europeană a decis oprirea ajutorului
În urma discuțiilor purtate la Bruxelles cu șefii Comisiei Europene, autoritățile române au anunțat sistarea acestui ajutor pentru cetățenii vulnerabili.
Potrivit informațiilor oficiale, se pare că aceste măsuri de sprijin au contribuit la calmarea pieţei europene de energie, iar acum nu mai sunt necesare.
România, prinsă între cerințele Comisiei Europene și cele ale Băncii Mondiale, trebuie să facă față unei situații extrem de complicate. BM solicită reforme urgente şi încadrarea în ţinta de deficit asumată, arată Antena 3. La rândul său, C.E. insistă că nu mai primim fonduri europene dacă deficitul bugetar este depăşit.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
10 iunie| Ziua Parașutiștilor Militar: Cum a luat naștere prima Companie
-
Actualitateacum 20 de ore
Alimentul îndrăgit de mulți, care crește riscul de anxietate și de depresie, potrivit unui nou studiu
-
Curier Județeanacum 24 de ore
FOTO| Fenomen SPECTACULOS pe cerul de la Sebeș: Curcubeu circular, în jurul soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează
-
Actualitateacum 23 de ore
Românii își fac planuri, deja, pentru vacanța de Crăciun și Revelion. Care sunt destinațiile cele mai căutate
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
UPDATE FOTO| INCENDIU în Alba Iulia: Un apartament a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale