Rămâi conectat

Politică Administrație

PNL a rămas fără candidați pentru Consiliul local într-o comună din Alba: Motivul, lipsa unei femei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PNL a rămas fără candidați pentru Consiliul local într-o comună din Alba: Motivul, lipsa unei femei

PNL Alba nu are candidați pentru consiliul local în toate localitățile județului. Lista propusă pentru Consiliul local Ponor a fost respinsă definitiv în justiție pentru că nu exista niciun candidat femeie.

Sesizarea a fost depusă de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpeni, de unde a fost trimis la instanța similară din Aiud, competentă să judece speța. Judecătoria Aiud a respins contestația AUR și a menținut hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Ponor.

Hotărârea a fost contestată, dosarul ajungând la Tribunalul Alba. Marți, 7 mai, instanța a admis contestația AUR și a respins lista PNL pentru Consiliul Local Ponor.

„Conform art. 1 alin. 3 din Legea nr. 115/2015, «Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale». Potrivit art. 52 alin. 1 din Legea nr. 115/2015, biroul electoral de circumscripție examinează respectarea condițiilor legale pentru ca o persoană să poată candida, respectarea condițiilor de fond și de formă ale listelor de candidați, precum și ale listei susținătorilor. Una dintre condiţiile de fond reglementate de Legea nr. 115/2015 este cea înscrisă la art. 7 alin. 1 teza a II-a şi vizează obligativitatea întocmirii listelor de candidați pentru alegerea consiliilor locale astfel încât să se asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba.

Potrivit instanței, Partidul Naţional Liberal a întocmit lista de candidaţi pentru funcţia de consilier local în Consiliul Local Ponor, cu încălcarea dispoziţiei legale, întrucât nu a asigurat reprezentarea sexului feminin.

„Se apreciază că sunt întemeiate criticile apelatului în sensul că Hotărârea nr. 3/30.04.2024 a Biroului Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 55 Ponor prin care a fost admisă lista de candidaţi în Consiliul Local Ponor a fost adoptată cu nerespectarea dispoziţiilor art. 7 alin. 1 teza a II-a din Legea nr. 115/2015 şi se impune a fi anulată. Nerespectarea acestei reguli atrage aplicarea sancţiunii respingerii candidaturii aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 52 alin. 1 teza a II-a din Legea nr. 115/2015: «Candidaturile care nu îndeplinesc condițiile legale de fond și de formă se resping de către biroul electoral de circumscripție»”, se mai susține în document.

Hotărârea a fost pronunțată cu majoritatea a doi judecători, al treilea formulând opinie separată în sensul respingerii contestației și admiterii listei de candidați.

PNL nu mai are posibilitatea să depună alte candidaturi sau să completeze lista, în condițiile în care termenul limită a expirat în 30 aprilie 2024. De altfel, în 8 mai, a fost data la care au rămas definitive candidaturile.

În aceste condiții, majoritatea din Consiliul local Ponor va fi asigurată de singurele două partide care au liste legale: AUR și PSD. Pentru funcția de primar sunt trei candidaturi: PNL, AUR și PSD. În comuna Ponor sunt, în total, 516 alegători cu drept de vot. Consiliul local are, potrivit legii, 9 consilieri.

PNL Alba a recurs și la o cale extraordinară de atac, respectiv la o contestație în anulare care s-a judecat în data de 10 mai 2024 la Tribunalul Alba. Instanța a admis în lipsa calității procesuale active a constestatorului Partidul Național Liberal – Filiala județeană Alba, excepție invocată din oficiu și a respins contestația în anulare.

Potrivit informațiilor ziarulunirea.ro, PNL Alba va depune o nouă contestație în anulare, de această dată formulată de către organizația locală din Ponor.

UPDATE: În dosar s-a depus a doua contestație în anulare, de această dată de candidat pentru Consiliul Local Ponor, din partea PNL. Astăzi, Tribunalul Alba a respins și această contestație în anulare, ca inadmisibilă.

UPDATE 2: PNL Alba pierde șansa de a avea candidați la Consiliul Local Ponor. A treia acțiune a fost respinsă definitiv de Tribunalul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european O nouă recunoaștere europeană pentru Alba Iulia: Consiliul Europei ne-a oferit Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa! Citește și: FOTO | Lucrările pentru o nouă parcare în municipiul Alba Iulia, aproape finalizate. Câte locuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea