Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Plata salariilor în numerar ar putea deveni istorie: Ce prevede un nou proiect de lege

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Plata salariilor în numerar ar putea deveni istorie: Ce prevede un nou proiect de lege

Pe viitor, companiile din România ar putea să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar. În primul rând, proiectul de lege depus la Senat prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. Asta înseamnă, de principiu, plata prin bănci, însă pe viitor nu este exclus să apară și alte modalități larg răspândite.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se prevede în respectivul document.

O singură excepție

De la interdicția plății drepturilor în numerar va exista o singură excepție, aplicabilă consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie). Însă aceasta se va aplica numai la cerere.

”Tot în vederea optimizării relației dintre cetățean și stat, plățile de naturială și pretațiile sociale se vor efectua prin mijloae de plată fără numerar, cu o excepiție, cea a consumatorului vulnerabil, care poate solicita primirea plății în numerar”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor acestui act normativ.

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

În al doilea rând, parlamentarii propun ca toți comercianții să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Crește gradul de colectare

Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă au afaceri anuale de peste 50.000 de euro, însă din 2023 obligația va viza comercianții care au afaceri anuale de peste 10.000 de euro.

În aceeași expunere de motive se menționează că ”prin modificările prevăzute în lege, va crește gradul de colectare la bugetul statului, se va diminua tentația corupției în rândul funcționarilor. Și, totodată, va duce la creșterea gradului de digitalizre a administrațiilor statului”.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea