Rămâi conectat

Actualitate

Plafon de 1,5 miliarde lei și marjă de dobândă redusă pentru Prima Casă – proiect de hotărâre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Guvernul alocă, în 2016, un plafon suplimentar de garanții în cadrul programului Prima Casă de 1,3 miliarde de lei, la care se adaugă 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor în derulare, astfel încât plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor. 

primacasa‘În stabilirea plafonului de garanții care pot fi emise în cadrul Programului Prima casă s-a avut în vedere creșterea venitului disponibil al populației, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală și de creșteri salariale adoptate, precum și a perspectivelor de creștere economică, toți acești factori favorizând relansarea creditării în economia românească’, se menționează în proiect.

Totuși, plafonul va fi redus aproape la jumătate față de anul 2015, când plafonul inițial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel încât suma garanțiilor acordate în cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de de lei.

În schimb, statul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

‘Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și având în vedere nivelul actual al condițiilor de dobândă aferente creditelor ipotecare față de cele aferente momentului inițial al stabilirii ratei dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului (în condițiile în care există bănci care utilizează deja un nivel al ratei dobânzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobândă în sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se aplică tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului ‘Prima casă’, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri’, se menționează în proiectul de act normativ, scrie Agerpres. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea