Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pisicile fără stăpân ar putea fi capturate și EUTANASIATE după 30 de zile, dacă nu sunt adoptate. Ce mai prevede propunerea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pisicile fără stăpân ar putea fi capturate și EUTANASIATE după 30 de zile, dacă nu sunt adoptate. Ce mai prevede propunerea

Pisicile fără stăpân ar putea să fie capturate, duse în adăporturi și, dacă este cazul, eutanasiate, potrivit unui proiect de modificare a OUG privind gestionarea animalelor fără stăpân.

Propunerea îi aparține deputatului neafiliat Daniel-Liviu Toda și este susținută și de alți cinci deputați neafiliați, notează Agerpres.

„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevede propunerea legislativă.

Ce obligații ar avea autoritățile locale

Potrivit propunerii, consiile locale (și CGMB) au obligația de a înființa, în cel mult 60 de zile, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

Totodată, au obligația de a amenaja și suplimenta adăposturile pentru animale.

Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat. Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.

„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai stipulează proiectul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din luna mai 2024, modificări temporare în circulația unor trenuri internaționale În urma închiderii totale a circulaţiei feroviare între stațiile Bekescsaba – Lokoshaza, petnru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară de către administrația ungară – MAV Start, la sfârșitul lunii viitoare vor interveni modificări în circulaţia trenurilor CFR Călători. Dintre acestea, trenurile Ister și Dacia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea