Rămâi conectat

Ştirea zilei

Piața imobiliară din Alba Iulia a crescut cu aproape 20% într-un an. Cele mai scumpe apartamente ajung la 80.000 de euro

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prețurile locuințelor și terenurilor în Alba Iulia au crescut cu aproape 20% într-un an, fiind cea mai mare creștere din 2011 până în prezent, iar un potențial cumpărător plătește între 500 și 1.000 de euro pentru un metru pătrat în cazul apartamentelor, în funcție de zonă și stadiul de finisare.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că prețurile apartamentelor cresc treptat din cauza numărului limitat de terenuri care pot fi exploatate în vederea construirii de blocuri, respectiv a cererii foarte mari în cazul imobilelor puse spre vânzare.

”Lipsa terenurilor pentru construcția de blocuri a dus la creșterea treptată a prețurilor privind apartamentele. Totodată, un alt motiv este numărul mic de apartamente puse, la ora actuală, spre vânzare. Spre exemplu, pentru o locuință licitează trei – patru persoane, iar fiecare ridică prețul, în medie, cu câte o mie de euro”, a spus un dezvoltator imobiliar.

Totodată, oamenii văd un business în cumpărarea de apartamente, deoarece chiria unuia cumpărat cu 45.000 de euro ajunge la 200 – 250 de euro, ceea ce aduce un venit mai mare decât dobânda în cazul unui depozit bancar.

”În Alba Iulia s-a dezvoltat, totodată, închirierea apartamentelor în regim hotelier, Cetatea Alba Carolina fiind o atracție turistică pe care oamenii o speculează. Alții își fac calcule și spun că dacă au două, trei apartamente pe care le dau în chirie scot un salariu frumușel. A devenit rentabil să iei un apartament, iar apoi să-l închiriezi”, susține dezvoltatorul imobiliar.

Potrivit altor opinii, prețurile apartamentelor au crescut după ce, angajații care lucrează la Autostrada Sebeș-Turda, la renovarea căii ferate sau la companii din Alba și-au luat chirii în Alba Iulia.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că cel mai important criteriu după care este ”selectat” un apartament sau o casă, în Alba Iulia, este zona.

”Apartamentele pleacă de la 500 de euro pe metru pătrat, iar cele mai mici prețuri sunt în cartierul Lumea Nouă, populat de persoane de etnie romă și ajung până la 900 – 1.000 de euro pe metru pătrat, dacă apartamentul este în M-uri sau Caroline, lângă Cetatea Alba Carolina, principalul pol de atracție al municipiului Alba Iulia”, a spus un alt dezvoltator, acționar la o agenție imobiliară.  

Din 2011 până în prezent piața imobiliară a crescut treptat, cu 3, 5 sau 10%, în ultimul an fiind înregistrată cea mai mare creștere, de aproape 20%. Cele mai mari creșteri sunt întâlnite la blocurile nou construite.

Citește și: CALENDARUL evenimentelor culturale ale anului 2017 organizate în județul Alba, de Consiliul Județean

Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, ajung la circa 80.000 iar, pentru plăti un preț mai mic, o parte din cumpătători se orientează spre cele scoase la licitații de bănci. În astfel de cazuri, prețurile pleacă de la 20.000 de euro. 

Totodată, oamenii care nu au bani să-și cumpere locuințe în zonele populate, se orientează spre cele liniștite, ferite de zgomotul produs de mașini. O astfel de zonă este cartierul Tolstoi, care se află în mijlocul orașului, la jumătatea distanței dintre centru și cetate, iar oamenii apreciază că în 10 minute poți ajunge oriunde ai nevoie, Alba Iulia fiind un oraș mic.

Cumpărătorii se feresc de cartierele Ampoi, dar și de blocurile vechi, cu multe etaje, pe care le numesc ”ceaușiste” și caută apartamente cu camere spațioase și decomandate.  

Oamenii care au agonisit mai mulți bani vizează construirea sau cumpărarea unei case. Prețurile la terenuri pentru astfel de construcții variază între 20 și 80 de euro metru pătrat, iar majoritatea oamenilor cumpără parcele între 300 și 1.000 de metri pătrați. Totodată, în cazul terenurilor pe care se pot construi blocuri, în funcție de zonă, prețurile pot ajunge și la 200 de euro pe metru pătrat.

Pentru casele cu trei camere, prețurile variază între 70.000 și 95.000 de euro, iar spațiile comerciale se vând cu prețuri între 500 – 3.000 de euro metru pătrat, cele mai scumpe fiind pe Bulevardul Revoluției, la intersecția cu Transilvaniei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea