Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peste 580 de hectare cultivate cu porumb, floarea soarelui, soia și rapiță, calamitate în urma înghețului, în județul Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 580 de hectare din județul Alba cultivate în această primăvară cu porumb, floarea soarelui, soia și rapiță, au fost distruse în urma temperaturilor scăzute de zilele trecute, iar numărul lor este în creștere, deoarece în noaptea de luni spre marți s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimele săptămâni.

Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Alba, Gheorghe Lazea, a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că până luni au fost înregistrate 581 de hectare de cultură mare calamitate.

”Nu vă pot spune situația la zi pentru că azi-noapte a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din această perioadă. Până luni au fost înregistrate 581 de hectare de cultură mare – porumb, floarea soarelui, soia și rapiță – calamitate. În ceea ce privește culturile horticole până azi-noapte, nu, dar azi-noapte au fost temperaturi mai scăzute, până la -4,5 grade Celsius, și sigur vor fi afectate”, a spus Gheorghe Lazea.

El a adăugat că angajații Direcției Agricole Județene Alba verifică plantațiile de viță de vie din zona Aiud, însă efectul înghețului din noaptea de luni spre marți poate fi constatat doar după ce vremea se va îmbunătăți.

”Ieri (n.r. luni) am fost pe zona Jidvei unde am văzut circa 2.000 de hectare. În urma celor două nopți de temperaturi scăzute nu a fost afectată cultura, dar nici nu au fost temperaturi atât de scăzute cum a fost azi-noapte”, a mai spus Gheorghe Lazea.

Suprafețele distruse ar urma să fie însămânțate din nou, însă agricultorii înregistrează pierderi financiare mari.  

”Toți proprietarii de terenuri sau deținători de culturi care au fost afectați să își depună cereri la primării pentru culturile afectate. Acel comitet al situațiilor de urgență de la nivelul primăriilor va întocmi niște rapoarte, le va transmite la Prefectură, Prefectura ne va transmite nouă, la Direcția Agricolă, noi vom constitui comisii pentru deplasare în teren pentru constatarea pagubelor. Vom transmite (n.r. rezultatele controalelor) Prefecturii, care va analiza situația și o va transmite Guvernului. Aceștia sunt pașii care trebuie să fie făcuți pentru toți cei care au culturi afectate”, a mai spus directorul DAJ Alba.

Județul Alba s-a aflat, mai multe zile, sub avertizare cod galben de vreme rea, în zonele înalte înregistrându-se temperaturi foarte scăzute, lapoviță și ninsoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea