Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peripețiile unui tânăr din Turkmenistan, student în România. Care este motivul pentru care a fost trimis acasă după doi ani de la începerea cursurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peripețiile unui tânăr din Turkmenistan, student în România. Care este motivul pentru care a fost trimis acasă după doi ani de la începerea cursurilor

Un tânăr din Turkmenistan, care a venit în țară pentru studii, a fost returnat de pe teritoriul ROmâniei, din cauză că nu a promovat anul universitar. Acesta a dat în judecată Inspectoratul pentru Imigrări, însă a pierdut procesul.

Tânărul a ajuns în România la data de 1 februarie 2020, cu scopul de a merge la studii, fiind înscris la Universitatea din Petroșani – Facultatea de Calculatoare. A rezistat în țara noastră circa 2 ani și jumătate, Inspectoratul de Imigrări hotărând în iunie 2022 să îl returneze în țara de origine.

Bărbatul a contestat hotărârea, dar nu a avut suficiente argumente pentru a convinge instanțele de judecată. Tânărul a susținut că perioada de după ce a ajuns in Romania „a fost cea mai neagră etapă din viața sa întrucât a coincis cu extinderea pandemiei, restricționarea tuturor activităților, colaps financiar si imposibilitatea de a munci, plus suspendarea cursurilor facultății”.

Dorea să muncească în România și să își continue studiile

Deşi a obţinut permis de şedere pentru studii la data de 12 martie 2020, a realizat ca este necesar să muncească pentru a se putea susţine în Romania. „După 2 luni de lucru în Hunedoara a plecat la București, unde a găsit loc de muncă fiind respectat și apreciat de angajator și de colegii săi. Când a aflat despre această decizie de returnare, a comunicat-o imediat angajatorului, care i-a promis că va demara procedura pentru a obţine documentele necesare să poată munci în cadrul societăţii sale”, a completat tânărul din Turkmenistan.

Acesta dorea să muncească în mod legal în Romania și să se înscrie din nou la facultate. În luna mai a acestui an, Universitatea din Petroşani a transmis Biroului pentru Imigrări al judeţului Hunedoara faptul că tânărul a fost exmatriculat, acesta nepromovând nici măcar anul pregătitor de limbă română (2020-2021).

Returnare în 30 de zile

„Prin urmare, la data de 7 iunie 2022, în urma reanalizării situaţiei reclamantului din nouă perspectivă, s-a constatat că a devenit subiectul măsurii de revocare a dreptului de şedere temporară în România, ca și consecinţă a dispariţiei condiţiei legale speciale principale a calităţii sale de student (în sensul de cetăţean străin venit în scop de studii, la nivel de licenţă)”, a transmis Biroul de Imigrări.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că problemele invocate de acesta sunt aprecieri personale „și nu îl exonerează de obligația de a respecta prevederile legislației din România”.

„Returnarea de pe teritoriul României nu este o sancţiune administrativă care să presupună aplicarea principiului proporţionalităţii, ci este o măsură obligatorie pe care Inspectoratul General pentru Imigrări este obligat să o dispună atunci când constată şederea ilegală a străinilor”, a susținut instanța de judecată, care a menținut, definitiv, măsura de obligare de a părăsi ţara în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea