Ziarul Unirea
 

Pensiile speciale nu vor mai putea fi cumulate cu pensiile din sistemul public – PROIECT

Un proiect normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor arată că pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special

Potrivit iniţiatorilor, Legea nr. 263/2010 în art. 51 cuprinde categoriile de pensii reglementate şi acordate de sistemul public de pensii astfel:
a) pensia pentru limită de vârstă
b) pensia anticipată
c) pensia anticipată parţială
d) pensia de invaliditate
e) pensia de urmaş.

Prin OUG nr. 103/2017, articolul 51 a fost completat şi cu următoarele prevederi:
– Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.
– Legea nr. 96/2006, republicată, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor cuprinde reglementări potrivit cărora indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
– Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, şi se plăteşte de acestea.

„Proiectul de act normativ vizează modificarea Legii nr. 263/2010 în sensul eliminării dispoziţiilor care au condus la paralelism legislativ dar şi pentru o mai bună şi coerentă reglementare utilă pentru beneficiarii celor două acte normative, respective Legea nr. 263/2010 şi Legea nr. 96/2006”, argumentează iniţiatorii proiectului.

În plus, „se poate constata că Legea nr. 263/2010 şi Legea nr. 96/2006 conţin reglementări contrare, fapt ce contravine prevederilor Legii nr. 24/2000, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora asanarea legislaţiei are în vedere abrogarea expresă a dispoziţiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate”, mai arată iniţiatorii.

Sursa Zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

albaiulian 30 decembrie 2017 at 9:30

Asa pare la prima citire a OUG 103/2017.In realitate nu se vor putea cumula doua pensii speciale.Unii cumulau si cate 3 pensii.Cu noua OUG vor putea alege pensia de sistemul de stat plus inca una speciala (in loc de 2-3 cate se cumulau pana in 2017 inclusiv)

eroare 30 decembrie 2017 at 9:36

Titlul ca si continutul anuntului e gresit
.OUG 103/2017 se aplică tuturor celor care, în baza experienței profesionale, au două pensii speciale, inclusiv parlamentarilor care puteau cumula pensia specială de parlamentar cu pensia de militar, magistrat, etc.
Credeti ca sunt prosti sa-si taie pensia/indemnizatia de parlamentari?

informatie falsa 30 decembrie 2017 at 10:03

Citez din oug103/2017 ca sa vedeti ca nu e adevarat cele ce ati scris mai sus,informatia nu e completa”
(4) Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiei în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.”

Alin 5 anuleaza prevederile alin 4.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...